Hier moet je volgens de ANWB op letten bij het leasen van een e-bike

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Een auto leasen is heel normaal. Tegenwoordig is dat ook mogelijk voor een elektrische fiets. Maar is dit de ideale optie voor jou? De ANWB geeft je een aantal goede tips.

Veel mensen leasen tegenwoordig een auto in plaats van er een te kopen. Waar het eerst vooral om werk ging, is nu ook private lease ontzettend populair. Dat is niet alleen mogelijk met auto’s, want het is ook heel simpel om dit te doen met een elektrische fiets. De ANWB geeft tips over waar je op moet letten.

Voor- en nadelen van het leasen van een elektrische fiets volgens ANWB

Bij het leasen van een elektrische fiets is het zowel mogelijk om dit privé als zakelijk te doen. Wij nemen de opties met je door.

Zakelijk leasen van een elektrische fiets

Als je naar je werk wilt met een elektrische fiets, is het mogelijk om deze zakelijk te leasen. Het is hiermee een mooi alternatief voor de auto of het openbaar vervoer als je niet ver van je werk woont. Toch is er een nadeel: niet elke werkgever biedt het aan volgens de ANWB.

Via het Fietsplan 2020 is het mogelijk om bij je werkgever een elektrische fiets te leasen. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Het grote voordeel is dat je hierdoor niet tegen de hoge aanschafprijs van een e-bike aanhikt.

Het grote voordeel volgens de ANWB is dat je vanwege het leasen geen reparatie- en onderhoudskosten hoeft te betalen. Daarnaast is de fiets ook verzekerd.

Elektrische fiets leasen? Hier moet je op letten volgens de ANWB
Deze Cowboy is pretty & bad-ass. (Afbeelding: Cowboy)

Toch zijn er ook nadelen, want je moet, net zoals bij een auto, bijtelling betalen. Daarnaast verlies je ook de reiskostenvergoeding die je normaal gesproken van je werkgever krijgt.

Gelukkig heeft de Fietsersbond een tool ontwikkeld waardoor jij erachter komt of zakelijk leasen desondanks toch gunstig is. Wel is een elektrische leasefiets met een leaseauto te combineren.

Privé leasen volgens de ANWB

Je kunt ook een elektrische fiets leasen zonder dat je dat via je werkgever doet. Dit noemen we privé leasen. Hiervoor betaal je ook een vast bedrag per maand en zitten de reparatie- en onderhoudskosten er bij in.

Daarnaast ben je ook verzekerd van pechhulp onderweg en diefstal. Ook hoef je niet bang te zijn dat je mogelijk een accu moet vernieuwen. Na de contracttermijn kun je vervolgens weer een nieuw exemplaar leasen. De waarde van een e-bike gaat volgens de ANWB snel omlaag omdat er in razend tempo nieuwe modellen uitkomen met verbeteringen. Verzekeraars zouden zo’n 12,5 procent per jaar van de aankoopwaarde afschrijven.

FUELL Flluid-2 elektrische fiets
FUELL Flluid-2 (Afbeelding: FUELL)

Net zoals bij zakelijk leasen heeft ook privé leasen nadelen volgens de ANWB. De elektrische fiets is geen eigendom van jou, dus moet deze na afloop van het leasecontract worden ingeleverd, tenzij je deze wellicht kunt overkopen van het bedrijf.

Bovendien zullen je vaste maandlasten hoger liggen. Vooral als je langer met een elektrische fiets wilt doen dan een paar jaar, aangezien dan de afschrijvingskosten lager worden. Daarnaast vallen sommige reparaties van een fiets gewoon onder de garantie.

Welke wordt het?

Wil je dus een elektrische fiets leasen, dan heeft dit zowel voor- als nadelen. Je doet er volgens de organisatie dan ook goed aan om voor jezelf een berekening te maken met de mogelijke kosten die je maakt.

Als je bijvoorbeeld meer per maand rijdt, heb je wellicht meer onderhoud nodig en een grotere kans dat er iets kapot gaat. Wil je gewoon een investering doen voor de lange termijn en de fiets ook meer dan een paar jaar gebruiken, dan ben je juist weer veel voordeliger uit met kopen. Het ligt dus ook echt aan je plannen.

Na VanMoof verdwijnt er weer een Nederlands merk van elektrische fietsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen