Zo neem je een elektrische fiets legaal het vliegtuig in
Het is bijna onmogelijk om met een elektrische fiets de wereld rond te reizen. Wij hebben een manier gevonden waarop je toch wel het vliegtuig in kan met een e-bike.
Een nieuwe stad verkennen met een elektrische fiets is echt heerlijk. Ga je op vliegvakantie dan moet je jouw helaas e-bike thuis laten. De grote lithium-ionbatterijen vormen een probleem, omdat ze te groot zijn voor in het vliegtuig. Dat geldt voor zowel je ingecheckte koffer als je handbagage.
Maar er is toch een manier waarop je wél het vliegtuig in komt met een elektrische fiets. Wij vonden een handige EV, die wel mee mag de lucht in.
Deze elektrische fiets kun je gewoon meenemen in het vliegtuig
Bijna alle luchtvaartmaatschappijen gaan akkoord met batterijen tot 100 Wh, en sommige gaan zelfs tot 160 Wh. Dan kom je niet verder dan een dikke powerbank voor je telefoon. Een normale elektrische fiets heeft namelijk een accu tussen de 300 en 700 Wh.
Het lijkt bijna onmogelijk om een elektrische fiets te vinden die binnen deze regels valt. Maar het is ons toch gelukt. De JackRabbit heeft een batterij van ongeveer 151 Wh. Het is niet veel en maar genoeg voor een actieradius van ongeveer 16 kilometer. Maar een tweede batterij kost slechts 199 dollar (186 euro), waardoor je het bereik iets kunt opkrikken.
De elektrische fiets is eigenlijk bedoeld voor studenten om mee rond te cruisen op de campus. Hij is klein, licht en vrij goed te betalen. En hier komt het beste: het is de ideale e-bike om mee te vliegen, omdat hij precies binnen de regels past om legaal in een passagiersvliegtuig te worden vervoerd.
JackRabbit weet dat veel mensen hun e-bikes gebruiken om te reizen. Je ziet ze vaak in privévliegtuigen of op boten, perfect om je te verplaatsen als je op een afgelegen plek bent geland. Daarom heeft het bedrijf een speciale reistas gemaakt die precies past bij de e-bike.
Zo ga je met de JackRabbit de lucht in
Wil je de JackRabbit mee nemen op reis dan valt hij natuurlijk onder de ingecheckte bagage. Je moet de batterij meestal uit de elektrische fiets halen, omdat die niet mee mag in ingecheckte bagage. Laat ook voor de zekerheid de batterij leeglopen voor de vlucht en plak een stukje tape over het batterijcontact.
Daarna kun je de tas gewoon inchecken zoals je dat met elk ander stuk ingecheckte bagage doet, mits de luchtvaartmaatschappij batterijen tot 160 Wh toestaat. Zo moet je bijvoorbeeld bij KLM bij batterijen over 100 Wh eerst om toestemming vragen. Met een beetje geluk heb je zelfs nog extra ruimte over in de tas om kleren of wasgoed in te proppen. Naast de fiets is er namelijk nog genoeg ruimte voor extra bagage.
De JackRabbit is dus de ideale elektrische fiets voor op reis, maar je wilt hem natuurlijk niet uit het oog verliezen. Daarom is het belangrijk dat je op reis een AirTag aan je e-bike plakt, zodat je precies weet waar hij is. We hebben in onderstaand artikel nog een paar goede opties voor je klaarstaan:
Apple AirTag en 4 andere fantastische trackers waarmee je niets meer kwijtraakt