Elektrische fiets accu: 5 tips voor het beste onderhoud
Wie van is van de elektrische fiets houdt waarschijnlijk ook van een beetje snelheid. Naast het snelle fietsen fietsen mag ook het opladen van de e-bike niet te lang duren. Toch is het niet te voorkomen dat hoe ouder de accu wordt, hoe langzamer hij oplaadt en sneller hij leeg gaat.
De accu van een elektrische fiets is een onmisbaar onderdeel. Het is daarom belangrijk goed voor dit onderdeel te zorgen. Lees de onderstaande 5 tips door voor het beste onderhoud en de langste levensduur van een lithium accu.
1. Laad een nieuwe accu op tot hij vol is
We begrijpen dat je zo snel mogelijk de weg op wil met je nieuwe e-bike. Toch is het verstandig om hem voor je eerste gebruik lang aan de lader te leggen. Het is afhankelijk van jouw accu hoe lang het duurt voordat hij volledig is opgeladen: dit kan 3 uur duren maar kan ook 10 uur duren. Dit zorgt er voor dat de stroom goed door alle cellen van de accu stroomt waardoor hij direct een goede start maakt.
2. Houd de lithium accu opgeladen
Men zegt soms dat het goed is om de batterij van je elektrische apparaten helemaal leeg te laten lopen voordat je hem weer oplaadt. Dat geldt niet voor een lithium accu. Deze gaan het langst mee als je hem volledig opgeladen houdt. Een lithium accu heeft er moeite mee opgeladen te blijven en vermindert in capaciteit als je hem helemaal leeg laat lopen. Dit betekent dat je een elektrische fiets het beste weer aan de lader kunt leggen als hij zo’n 30 tot 60 procent accu over heeft.
Twijfel je over dit advies omdat een verkoper jou iets anders heeft verteld? Ga dan na bij de fabrikant van de accu wat het beste werkt voor jouw specifieke accu.
Rij je de accu van je elektrische fiets toch een aantal keer helemaal leeg? Dan heb je vast een lekker rondje gefietst! En wees niet bang, dit is echt niet direct dodelijk voor de accu van je e-bike. Laadt hem simpelweg weer op als je op je bestemming bent aangekomen.
3. Hou de accu van je elektrische fiets koel
Lithium accu’s hebben een hekel aan hitte. De elektrische weerstand van het lithium poeder in de cellen van de accu vermindert als de accu opwarmt. Dit houdt in dat je de e-bike vaker moet opladen in warmere omstandigheden. Laat een uitneembare accu daarom nooit in zonlicht liggen of in een kleine warme kamer.
Lithium accu’s hebben trouwens ook een hekel aan een te koude omgeving. Dat heeft een soortgelijk effect op de accu. Als het op temperatuur aankomt zijn het dus gevoelige beestjes.
4. Laat de accu van je elektrische fiets niet oneindig aan de oplader liggen
Ondanks dat we in de eerste twee tips benadrukken dat het belangrijk is een lithium accu niet leeg te laten lopen, is het ook belangrijk hem niet te ‘overchargen‘. Dit gebeurt als je hem dag en nacht oplaadt. Overchargen leidt op de lange termijn namelijk ook tot een verminderde capaciteit. Een nacht timer op het stopcontact kan dit voorkomen. Zorg daarom dat de accu niet te lang te vol is en dus ook niet te leeg: hou hem ergens tussen de 80 en 20 procent.
5. Denk je dat de van je e-bike accu kapot is? Ga niet zelf aan het sleutelen
Als je het idee hebt dat de accu van je e-bike mankementen vertoont ga dan langs bij de fietsenmaker voor een controle. Het liefste de fietsenmaker waar je de e-bike hebt gekocht (ook in verband met de garantie van je fiets). Zelf een lithium accu openmaken om de binnenkant te onderzoeken gaat je namelijk niet veel opleveren. Daarnaast is het gevaarlijk aangezien lithium poeder erg vlambaar en giftig is. Afblijven dus.