Elektrische fiets voor een prikkie: 5 conversion kits om je fiets om te bouwen
De verschillende voordelen van de elektrische fiets zijn duidelijk: hij maakt fietsen een stuk makkelijker en moeiteloos, hij maakt het aantrekkelijker om de fiets te pakken in plaats van de auto en hij kan bijdragen aan zowel onze fysieke als mentale gesteldheid. Een duidelijk nadeel van de e-bike? Zijn prijs. Maar daar is een oplossing voor in de vorm van een conversion kit.
Een conversion kit is een set onderdelen, of een onderdeel, dat je ‘gewone’ fiets omtovert in een elektrische fiets. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch voorwiel of een motor voor op het voorwiel van je oude (of nieuwe) stadsfiets. Met een conversion kit heb je dus twee fietsen in-één. Hieronder 5 opvallende opties.
Elektrisch voorwiel: Teebike Wheel
Er zijn verschillende elektrische voorwielen op de markt. Een voordeel van een dergelijke conversion kit is dat het wiel op iedere fiets past met de juiste framemaat. De uitvinder van dit (elektrische) wiel is Laurent Durrieu, een Fransman die op het idee voor dit gadget kwam toen hij in China een fietsenkerkhof zag. Laat jouw oude fiets niet op een fietsenkerkhof belanden en geef hem een nieuw leven met het Teebike Wheel.
Het elektrische voorwiel heeft een ingebouwde rem, Bluetooth en natuurlijk een elektrische motor die hem aandrijft. De actieradius een elektrische fiets met het Teebike wheel is zo’n 50 tot 80 kilometer. Dat is niet mis voor een conversion kit. De kosten van dit beestje? Zo’n 795 euro.
Bafang 48V 750W Mid Drive elektrische fiets conversion kit
Bafang is een bekende naam en een betrouwbare fabrikant van motoren voor elektrische fietsen. De fabrikant heeft een conversion kit in de collectie voor wie niet een complete nieuwe e-bike wil kopen maar zijn eigen fiets wat extra power wil geven. Dat doet deze Bafang 48V 750W Mid Drive conversion kit zeker.
De kit is een krachtige en high-performance optie voor wie niet wil inleveren op kracht. Volgens Bafang is de kit makkelijk te installeren op ieder type fiets, al lijkt het aansluiten van de kabels voor de motor toch vrij technisch. Een bijkomend voordeel van deze kit is zijn Bluetooth verbinding met een app via welke hij aan te sturen en in te stellen is.
DIY elektrische fiets: L-faster conversion kit
Vind jij jezelf handig en schrik je niet van een paar losse onderdelen, loshangende snoeren en smeer op je handen? Stroop dan je mouwen op en bouw je ‘gewone’ fiets om tot een elektrische fiets met een conversion kit van L-faster.
L-faster is een Chinese fabrikant met een sterke focus op elektrische voertuigen als milieuvriendelijk alternatief op andere voertuigen. De fabrikant heeft verschillende conversion kits in de collectie, waarvan de 250W Common Bike Brus PRO de meest gebruiksvriendelijke optie is. Het is ook een vriendelijke optie voor de portemonnee. Deze conversion kit wordt op AliExpress verkocht voor zo’n 102 euro. Een koopje, alleen moet je daarvoor dus wel even de handen uit de mouwen steken, want deze kit zet zichzelf niet op jouw fiets.
Zet een motor op het voorwiel van je fiets: CLIP
Een van de makkelijkste opties uit dit rijtje is toch echt CLIP. Dit gadget lijkt op een enorme wielklem voor de fiets, maar looks misleiden. Dit gadget ankert de fiets namelijk niet aan de grond maar laat hem juist sneller rijden. Deze conversion kit maakt van iedere fiets een elektrische fiets.
CLIP ziet er ietwat lomp uit maar weegt slechts drie kilo en is erg gebruiksvriendelijk. Het aluminium apparaat heeft een 450 Watt motor die wordt aangevoerd door een 63V, 144Wh accu. Deze geven je nieuwe e-bike een actieradius van zo’n 16 tot 24 kilometer met een maximale snelheid van zo’n 24 kilometer per uur. Deze actieradius is vrij klein maar is wellicht genoeg voor de dagelijkse commute. Extra fijn aan dit gadget is dat hij in 40 minuten weer volledig is opgeladen en klaar voor de volgende rit.
Transformeer een mountainbike: Premium Off road kit
Een beetje off road elektrische fiets kost al snel vierduizend euro. Dat is veel geld, al helemaal wanneer je al een goede mountainbike in de schuur hebt staan. In plaats van een paar duizend euro uitgeven aan een nieuwe elektrische mountainbike (e-MTB) en ruimte vrijmaken in de schuur is het ook mogelijk om de mountainbike die je al hebt elektrisch te maken. Dat kan met behulp van een Off road electric Bike Kit als deze van het Australische Dillinger. Er zijn genoeg extreme off road opties in Australië dus je kunt er vanuit gaan dat deze kit, die zo’n 690 euro kost, je genoeg kracht geeft om door het Nederlandse landschap te crossen.
De conversion kit bestaat onder andere uit een 624Wh accu en een achterwiel met 500W achterwielmotor die samen goed zijn voor een actieradius van zo’n 100 kilometer en een snelheid van 45 kilometer per uur.