Elektrische fiets zorgt steeds vaker voor brand: zo voorkom je ongelukken

Elektrische fietsen Thomas Aalderink 16 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets is populairder dan ooit en ook de verkoop blijft stijgen. Helaas zitten daar ook nadelen aan, want door het groeiende aantal e-bikes komen ook de problemen steeds meer aan het licht. Zo hoor je tegenwoordig regelmatig dat de accu’s van elektrische fietsen brand veroorzaken. Gelukkig kun je er wat aan doen om dit te voorkomen

Als je de lokale nieuwszenders in de gaten houdt, komen je wekelijks berichten tegen dat er weer een elektrische fiets in brand is gevlogen. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar. Een accu van hoge kwaliteit die in goede conditie verkeert zal niet snel vlam vatten. Helaas zijn niet alle accu’s even goed en wordt er soms te weinig rekening gehouden met de conditie. Met alle gevolgen van dien.

Zorg goed voor je accu

Zo kan de conditie van een accu gedurende zijn levensduur behoorlijk verslechteren, maar ook kleine ongelukjes kunnen tot grote problemen leiden. Wanneer de accu van een elektrische fiets valt, is er bijvoorbeeld kans op scheurtjes. Hierdoor gaat deze lekken en kan er brand ontstaan. Het is dus belangrijk dat je geen onnodige risico’s neemt met je accu. Heb je een valpartij gehad of is de accu op een andere manier gevallen, laat deze dan nakijken.

Verder is het belangrijk om de conditie van een elektrische fiets accu op peil te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door de accu niet helemaal leeg te rijden, maar ook door hem niet helemaal vol te laden. Wanneer je een accu tussen de 60% en 80% houdt, gaat hij het langste mee. Je kunt je elektrische fiets dus beter even kort opladen na iedere rit. Heb je een nieuwe e-bike? Dan is deze waarschijnlijk beveiligd tegen doorladen.

VanMoof V elektrische fiets
Dé fiets van 2022? (Afbeelding: VanMoof)

Waar en wanneer je elektrische fiets opladen?

Niet alleen hoe je de accu oplaadt, maar ook waar je dit doet is belangrijk. Doe dit bij voorkeur op kamertemperatuur. Accu’s en batterijen zijn gevoelig voor temperatuur, dus het het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Het wordt dan ook afgeraden om je elektrische fiets in de kou of in de volle zon op te laden. Neem je accu mee naar binnen om deze op te laden. Zo blijft deze in goede conditie en voorkom je problemen.

Nu de hoe en waar vraag zijn beantwoord, is er ook nog de wanneer. Uiteraard kun je een elektrische fiets opladen wanneer je maar wil, maar het wordt afgeraden om dit ‘s nachts te doen of wanneer je niet thuis bent. Doet het wanneer je erbij bent. Je kunt de accu dan in de gaten houden en ingrijpen wanneer er iets misgaat.

Mocht je echt geen risico willen nemen, dan kun je ook een oplaadkoffer aanschaffen. Deze zijn speciaal bedoeld om accu’s veilig in op te bergen. Ze zijn dan niet alleen beschermd tegen gevaren van buitenaf, maar kunnen ook brand voorkomen. Mocht de accu van je elektrische fiets vlam vatten, dan beperkt je de schade tot de koffer en voorkom je erger.

Helmplicht elektrische budget fiets
Gaat een helm verplicht worden? (Afbeelding: Unsplash / Max Bender)

Een elektrische fiets vliegt niet zomaar in brand

Als je bovenstaande leest, klinkt het best gevaarlijk om een elektrische fiets te kopen. Dit is echter absoluut niet het geval. Hoewel je regelmatig hoort over ongelukken met accu’s, komen ze deze relatief weinig voor. Er zijn enorm veel elektrische fietsen in Nederland en het grootste deel zal nooit vlam vatten.

Daarnaast is de verwachting dat het incidenten ook gaat afnemen. Elektrische fietsen en accu’s zijn in de laatste jaren steeds veiliger geworden. Door nieuwe en betere technieken is de kwaliteit van accu’s flink toegenomen. Dit merk je in de prestaties, maar ook in de veiligheid. Een moderne elektrische fiets is gewoon een veilig vervoermiddel. Zolang je maar voor kwaliteit gaat en er niet eentje uit China haalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen