Elektrische fiets verzekeren: hier moet je op letten

Elektrische fietsen Sam Dille 19 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets verzekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Des te belangrijker dat je goed geïnformeerd bent.

Het afsluiten van een verzekering voor je elektrische fiets is niet verplicht, maar wel heel verstandig. Door je e-bike te verzekeren, bescherm je jezelf namelijk tegen kosten door schade of diefstal. En dat is prettig, aangezien een e-bike toch een flinke aankoopprijs heeft.

We begrijpen dat het lastig kan zijn om de juiste verzekeraar te vinden die aan jouw wensen voldoet. Hoewel we geen definitieve oplossing kunnen bieden, kunnen we je wel op weg helpen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten voordat je je e-bike verzekert.

Hier wil je op letten bij het verzekeren van een elektrische fiets

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat voor looptijd jouw voorkeur heeft. Dit is de tijd waarin een verzekering actief is.

Bij een korte of aflopende verzekering kies je bijvoorbeeld voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld drie of vijf jaar, waarvoor je de premie in één keer betaalt. Een doorlopende e-bikeverzekering heeft geen vastgestelde einddatum. Je bepaalt zelf hoelang je jouw elektrische fiets wilt verzekeren, en de premie betaal je maandelijks of jaarlijks.

Verzekeren tegen diefstal elektrische fiets
Houd de dief! (Afbeelding: ModBikes)

Een ander goed punt bij het kiezen van een verzekering is wat er precies gedekt wordt. Meestal kun je kiezen tussen een verzekering voor schade en eentje voor diefstal. Soms kun je ook beide combineren in een verzekering. Met zo’n verzekering ben je niet alleen beschermd tegen diefstal, maar ook tegen schade door bijvoorbeeld een botsing, val of brand.

Vaak kun je een schade- of diefstalverzekering uitbreiden met extra opties zoals pechhulp. Deze dekken de kosten voor snelle reparaties ter plekke, zoals het plakken van een lekke band. Het hangt er dus van af hoe uitgebreid je het zelf wilt maken.

Hier moet een e-bike meestal aan voldoen

Een verzekeringsmaatschappij kan specifieke eisen stellen voordat je je elektrische fiets kunt verzekeren. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen regels, dus het is altijd verstandig om de kleine lettertjes van je polis te controleren of je verzekeraar te bellen voor details.

Bijna alle fietsverzekeringen stellen eisen aan het slot. Meestal moet je een ART-gecertificeerd slot hebben. ART staat voor ANWB, RAI en TBBS. Ze categoriseren sloten van ART-1 tot ART-5, waarbij ART-1 sloten het gemakkelijkst te openen zijn en ART-5 sloten het moeilijkst. Voor elektrische fietsen is vaak een ART-3 slot of beter vereist.

Veilig op slot

Bij diefstal van je e-bike moet je bovendien twee sleutels kunnen overleggen. Hiermee controleert de verzekeraar of je elektrische fiets goed beveiligd was. Eén van die sleutels moet duidelijke gebruikssporen vertonen. Als je hier niet aan voldoet, bestaat de kans dat schade of diefstal niet wordt vergoed.

De prijzen van een verzekering

Als je een geschikte verzekering op het oog hebt, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je premie wordt berekend. De totale waarde van je elektrische fiets speelt daarbij een grote rol. Hoe hoger de waarde van je fiets, hoe hoger je premie zal zijn. Voor een nieuwe fiets kijkt de verzekeraar naar de cataloguswaarde, terwijl bij een tweedehands e-bike het aankoopbedrag wordt gehanteerd.

Daarnaast hangen de kosten van je e-bikeverzekering ook af van je woonplaats. Verzekeraars gebruiken hiervoor een regio-indeling. Sommige regio’s hebben meer risico op diefstal of schade dan andere. Daarom betaal je in grote steden vaak een hogere premie. Ook hier geldt: niet alle verzekeraars gebruiken dezelfde regio-indeling, dus laat je altijd goed informeren.

Elektrische fiets onder de 1.000 euro: de beste opties in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen