Welke elektrische steps zijn wél legaal in Nederland?

Tech Sam Dille 21 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

In ons kikkerlandje hebben we geen beste relatie met de elektrische step. De meeste modellen mogen de weg niet op, maar er zijn wel uitzonderingen.

Elektrische steps zijn extreem handig en heel prettig om op te rijden. Maar als je in Nederland rondtoert op een elektrische step, loop je al snel tegen een groot vraagteken aan: is het eigenlijk wel legaal?

Het korte antwoord is (helaas) vaak nee. Toch zijn er manieren om legaal rond te steppen. Hier leggen we uit welke elektrische steps wél legaal zijn in Nederland en waar je op moet letten.

Deze elektrische steps zijn legaal in Nederland

In Nederland gelden strenge regels voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Een elektrische step wordt gezien als een motorrijtuig. Dit betekent dat de step moet voldoen aan bepaalde technische eisen en goedgekeurd moet worden door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Een elektrische step mag bijvoorbeeld niet sneller dan 25 kilometer per uur gaan. Heeft je step geen goedkeuring? Dan mag je er alleen op eigen terrein mee rijden, maar niet op de openbare weg.

De elektrische steps die wél legaal zijn, hebben een typegoedkeuring van de RDW. Dit betekent dat ze officieel zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Hier zijn een paar modellen die legaal zijn in Nederland:

StapStep

De StapStep is een elektrische step met een slim trucje: je moet eerst zelf steppen voordat de motor inschakelt. Dat maakt hem volgens de RDW meer een elektrische fiets dan een motorvoertuig.

Je kunt kiezen uit drie versies: de Lite+ (20 km bereik), de Pro (35 km) en de Pro+ (50 km). Het handige vouwmechanisme en het lichte gewicht van 13-15 kg maken dit de perfecte step om mee te nemen in de trein of bus.

Welke elektrische steps zijn wél legaal in Nederland?
Heerlijk steppen (Afbeelding: StapStep)

UrbMob Kick & Go

De UrbMob Kick & Go heeft hetzelfde systeem, waarbij je je eerst acht seconden moet afzetten voordat je ondersteuning krijg. Je hebt keuze uit vier versnellingen, met een maximale snelheid van 25 kilometer. De step is inklapbaar, weegt 11 kilo en is makkelijk mee te nemen in de trein of auto.

Dit is de eerste elektrische step in Nederland die helemaal legaal is
Steppen door de polder. (Afbeelding: Pro-mounts)

Yedoo Mezeq Disc 20/16

De Yedoo Mezeq Disc 20/16 is een stoere elektrische step waarmee je overal uit de voeten kunt. Deze krachtpatser is perfect voor volwassenen tussen de 150 en 190 cm, dankzij het verstelbare stuur dat je kunt instellen tussen 95 en 101 cm.

Hij heeft luchtbanden van 20 inch aan de voorkant en 16 inch aan de achterkant, beide uitgerust met schijfremmen voor extra controle. En met een lengte van 1,48 meter en een gewicht van slechts 11 kg is deze step stabiel en makkelijk te besturen.

Welke elektrische steps zijn wél legaal in Nederland?
Aan fietsbanden geen gebrek (Afbeelding: Yedoo)

Kickbike Fat Max

De Kickbike Fat Max is ideaal voor avonturiers. Deze elektrische step is stevig en perfect voor zowel verharde wegen als gravelpaden of gewoon een relaxte rit. Met het verstelbare frame en stuur (103-108 cm) pas je hem makkelijk aan jouw lengte aan (165-210 cm).

De dikke luchtbanden (26 inch voor, 20 inch achter) en schijfremmen maken je rit soepel en comfortabel. Bovendien zorgt de verstelbare voetplank voor extra gemak.

Welke e-teps zijn wél legaal?
Aan het water (Afbeelding: Kickbike)

Wat als je een elektrische step hebt die niet is goedgekeurd?

Heb je al een elektrische step, maar is hij niet goedgekeurd? Dan mag je er niet de weg mee op, en mag je er alleen op eigen terrein mee rijden. De politie kan je een boete geven als je ermee op de openbare weg rijdt, en in sommige gevallen wordt je step zelfs in beslag genomen.

Maar er is goed nieuws voor e-stepfans: de regels rond elektrische stepjes worden misschien soepeler. De Europese organisatie LEVA-EU zet druk op Nederland en noemt ons beleid ‘respectloos’. Nederland is namelijk het enige land in Europa waar elektrische steps niet op de openbare weg mogen. Volgens LEVA-EU belemmert dit innovatie en vertraagt het de overgang naar schonere mobiliteit.

Ze roepen de Nederlandse overheid op om het beleid aan te passen, de EU-regels te volgen en in gesprek te gaan met betrokken partijen. Hopelijk komt er dus snel verandering in. Wij houden je natuurlijk op de hoogte.

Even voor de duidelijkheid: is die elektrische step nu legaal in Nederland of toch niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen