Waarom Dennis alles behalve blij is met Emoji in Google Docs
Wil je resoluut ontslag nemen met een knipoog? Dat kan nu in Google Docs met Emoji. Echt een oplossing waar niemand op zit te wachten. WANT-redacteur Dennis Mons is nogal sceptisch over deze innovatie. U leest waarom.
In alle eerlijkheid vind ik Emoji best geinig op social media en daarna is de kinderlijke pret wel over. Maar blijkbaar kan dat dus nu ook in Google Docs. De reden waarom gaat me de pet te boven, maar allez, blijkbaar was er behoefte aan. … Zucht.
Een kind kan de was doen met de juiste Emoji
Als je tegenwoordig een Emoji wil toevoegen in een Google Doc, hoef je alleen het juiste woord te selecteren, erop te klikken met de rechtermuisknop en je krijgt er een eventuele passende tekentjes bij. Zo kan je kiezen voor het woord ‘dog’ of ‘smile’. Niet zo moeilijk dus. Nadeel is wel dat het nog niet werkt in het Nederlands.
Wat je er precies mee moet is niet helemaal duidelijk. Google heeft er in ieder geval geen statement over gegeven. Het is er gewoon.
Google’s Emoji-ecosysteem
Eén ding dat wel duidelijk is, is dat het aansluit bij de implementatie van Emoji in andere belangrijke software zoals Android, Chrome, Drive en Gmail. Wellicht zijn de toepassingen van Emoji ook wel deels de reden dat Chrome nog altijd de meest gebruikte webbrowser ter wereld is. Het marktaandeel is nog altijd 66 procent.
Dankzij deze kleine aanpassingen weet Google (wellicht ook met deze optie?) ervoor te zorgen dat het bedrijf nog altijd een flinke winst maakt. De techgigant haalde via zusterbedrijf Alphabet bijna $70 miljard dollar aan inkomsten binnen.
Maar wie gebruikt dit dan op Google?
Ik vraag me wel terdege af wie Emoji wil gebruiken in Google Docs. Het is een intrigerende toevoeging, maar tijdens het schrijven van een brief of artikel zou geen enkele halve zool de icoontjes gebruiken, toch?
Aan de andere kant is het geen irritante, opdringerige toevoeging die automatisch verschijnt na een zin of keyword. Op sommige social media-platformen wordt een woord soms zelfs meteen vervangen door een emoji. En da’s knap tergend. Die emoji’s zijn hoe dan ook niet te stoppen. Beetje zoals op Android 13 toen alle emoji’s werden aangevuld, maar daar stonden mensen ook om te springen.
Dus wat dat betreft juichen we deze ongein deels toe, zolang het niet wordt opgedrongen. Nu is het wachten op het moment dat we hele zinnen maken met emoji’s, een beetje zoals de hiërogliefen in het oude Egypte. Hebben archeologen in de toekomst ook weer een leuke uitdaging!