Dit is de enige Oscar-winnaar die ooit zijn prijs heeft moeten inleveren
The Young Americans is de enige Oscar-winnaar die hun prijs weer in moest leveren, maar bij andere films zijn er ook fouten gemaakt. Wat was er precies aan de hand?
In 2017 werd de film La La Land uitgeroepen tot Oscar-winnaar, maar de film moest hem meteen weer weggeven. De echte winnaar van de prijs was de film Moonlight. De producers voelden de grond onder hun wegzakken toen ze de legendarische prijs weer weg moesten geven.
Maar de prijs was niet echt weggenomen van La La Land, ze waren nooit de winnaar. De presentatoren van de prijs hadden een verkeerde envelop gelezen, ouch. Het wat dus gewoon een heel beschamende fout, voor de presentatoren en voor La La Land. Toch is het wel eens voorgekomen dat een Oscar-winnaar oprecht de winnaar was, maar wel de prijs in moest leveren.
Lever die Oscar maar in
Het jaar was 1969. De film The Young Americans was genomineerd voor de Oscar voor Best Documentary Feature. De film focust zich op een koorgroep die Amerika doorreist en optreedt. De groep waarop de film zich focust was nogal alternatief voor die tijd, ze hielden zich niet bezig met seks, drugs en Rock & Roll. De jaren ’60 groep bestaat nog steeds.
Toen The Young Americans werd uitgeroepen tot Best Documentary Feature van 1968 ontstond er één, nog onbekend, probleem. Om de Oscar te mogen winnen, moest de film voor het eerst uitgebracht zijn in bioscopen in het jaar 1968, maar de film was voor het eerst vertoont in 1967, in één bioscoop.
Er waren een paar weken verstreken sinds dat The Young Americans een Oscar mee naar huis hadden genomen. Toen de Academy erachter kwam dat de film voor ’68 al een keer was vertoond, moesten de makers hem weer inleveren en werd er een nieuwe winnaar uitgeroepen. Maar hier was Madilyn Clark Grasshoff, de vrouw van de regisseur, niet blij mee. In 2008 vertelde ze dat ze het oneerlijk vond dat ze de prijs weer in moesten leveren. Volgens Clark Grasshoff was de eerste vertoning een soort sneak preview ergens in een klein dorpje in North Carolina.
The Young Americans heeft de Oscar door moeten geven aan de nieuwe winnaars; Journey Into Self. Regisseur Grasshoff is nooit tegen de Oscars in gegaan, omdat hij hoopte ooit nog op een ander moment een Oscar te winnen, spoiler alert: dat is nooit gebeurd. Grasshoff heeft één keer een Primetime Emmy gewonnen, maar naast een paar nominaties waren zijn Oscar-tijden voorbij. Op dit moment staat The Young Americans niet eens meer geregistreerd als nominatie voor de Oscars.
Andere blunders
Ook dat The Young Americans de enige film is waar hun Oscar is teruggenomen nadat ze hem al mee hadden genomen, zijn er wel andere Oscar-blunders geweest. In de 2012 Oscars was er een korte film, Tuba Atlantic, genomineerd voor een Oscar. Deze was, net als bij The Young Americans, al vertoont voordat het mocht, in dit geval voor 2011. Gelukkig heeft deze film nooit gewonnen en hoefden ze niks terug te geven.
De meest recente keer dat het fout ging bij de Oscars was in 2014. Hier werd songwriter Bruce Broughton gediskwalificeerd omdat hij zijn macht als voormalig gouverneur misbruikte om campagne te maken voor het nummer Alone Yet Not Alone, die gemaakt was voor de gelijknamige film.
Toch blijft The Young Americans de enige Oscar-winnaar die hun prijs echt heeft moeten teruggeven. De laatste tijd zijn mensen wel veel aan het speculeren geweest of The Academy niet prijzen gaan terugnemen van verbannen winnaars, zoals Will Smith of Harvey Weinstein. Maar tot nu toe hebben ze nog een plannen hiervoor gedeeld.