Wat is eSIM, waarom wil je het en hoe krijg je het?
Apple heeft tijdens de presentatie van de iPhone 14 aangegeven dat het nieuwe toestel geen fysieke SIM-kaart meer heeft, maar eSIM gebruikt. Reden tot paniek?
Wees gerust, de toestellen in Nederland hebben nog altijd een normale, fysieke SIM-kaart. De grootste stap naar eSIM is vooralsnog voornamelijk in de VS. Toch kan het geen kwaad eens te duiken in de wereld van de technologie, want ook in Nederland wordt het steeds populairder.
eSIM is niet nieuw maar wel innovatief
De embedded-SIM is verre van nieuw. De technologie werd al in 2016 geïntroduceerd, maar de ontwikkeling begon al in 2010. De Samsung Gear S2 Classic smartwatch was het eerste apparaatje dat gebruik maakte van eSIM.
Daarop volgde Apple al snel in 2017 met de Apple Watch Series 3, en zijn telefoons waaronder de iPhone X, XS en de iPhone XR. Ook kreeg de derde generatie iPad Pro de mogelijkheid voor eSIM. Andere grote merken volgden al snel op de voet met hun vlaggenschepen, zoals Google met de Pixel 2 en Samsung met de Galaxy S20 en S21.
Grote voordelen?
Vroeger was een SIM-kaart onmisbaar. Niet alleen voor bereik; het was ook de meest simpele manier om data, zoals contacten verplaatsen. Dat ging echter niet helemaal zonder slag of stoot; er was beperkte ruimte en je kon dus niet alles makkelijk overzetten op een nieuw toestel. We zaten toen dus alsnog te pielen met irritante synchronisatiesoftware en kabels. Goddank is dat veel makkelijker geworden met onder andere cloudsynchronisatie.
Een van de grote voordelen van de combinatie van de normale SIM met een eSIM is ook dat je makkelijk twee telefoonnummers op één toestel kunt zetten. Zo heb je dus een nummer voor werk en een privé.
Ook voeg je met gemak een telefoon/data-abonnement toe als je enige tijd in het buitenland verblijft. Dat is stukken goedkoper en je blijft gewoon bereikbaar op je Nederlandse nummer. Wil je rust hebben van werk, dan kan je dat nummer even uitzetten.
Klaar voor de toekomst?
In Nederland zijn we innovatief; maar de eSIM moet nog altijd een beetje inburgeren. Veel providers zoals T-Mobile, KPN, Vodafone of Simyo, bieden de mogelijkheid echter al enige tijd. Het belangrijkste is dus om een telefoon te hebben die de technologie ondersteunt.
Het instellen van een eSIM is vrij eenvoudig. Bij het bestellen van een eSIM krijg je een QR-code van je aanbieder. Scan deze met je camera en je telefoon geeft je een bericht dat een nieuw mobiel abonnement geïnstalleerd kan worden. Verder volg je instructies en kan je aangeven wat je primaire en secundaire aanbieder of nummer is: een kind kan de was doen.
Dus los van het hebben van twee nummers hoef je dus ook niet meer langs een belwinkel, of zenuwachtig de post te checken voor je nieuwe SIM-kaart. Je kan meteen aan de slag.
Check dus of je telefoon en je aanbieder eSIM ondersteunt en je kan in korte tijd genieten van de dienst.