EU dwingt Apple tot betere ondersteuning producten van derden

Tech Jeroen Kraak 20 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Een koptelefoon of smartwatch die niet van Apple is, moet net zo goed met de iPhone gaan werken als bijvoorbeeld de Apple Watch.

De Europese Commissie heeft Apple al gedwongen om andere appwinkels en betalingssystemen toe te laten op de iPhone door de invoering van de Digital Markets Act (DMA). Maar wie denkt dat dit alles is, heeft het mis.

Onder de DMA zijn nu twee specificatieprocedures gestart die zich richten op iOS en iPadOS. Deze procedures hebben vooral betrekking op de ondersteuning van apparaten van derden die je op je iPhone en iPad aansluit. Apple moet hiervoor betere ondersteuning bieden, en de Europese Commissie zal nu aangeven hoe het bedrijf dat moet doen.

Apple moet apparaten van derden beter ondersteunen op iPad en iPhone

Dit nieuws komt van Margrethe Vestager, de vertrekkende Eurocommissaris voor Mededinging. Zij verklaart dat de Europese Commissie Apple “zal begeleiden bij het naleven van zijn interoperabiliteitsverplichtingen door middel van een constructieve dialoog.” Hiermee moet Apple beter aan de DMA voldoen.

De eerste procedure draait om de manier waarop iOS samenwerkt met apparaten van derden. Denk bijvoorbeeld aan koptelefoons en smartwatches van merken zoals JBL, Sony en Garmin.

De iPhone camera-trucjes die iedereen vergeten is
De iPhone 16. (Afbeelding: Apple)

Deze apparaten werken minder goed samen met een iPhone dan bijvoorbeeld AirPods of de Apple Watch, omdat Apple minder ondersteuning biedt voor producten van derden. Hierdoor verloopt het koppelen soms trager, is de verbinding soms minder en ontbreken bepaalde functies. De Europese Commissie vindt dat dit beter kan en moet.

Betere samenwerking met ontwikkelaars

De tweede procedure bouwt hierop voort. De Europese Commissie wil Apple begeleiden bij de omgang met verzoeken van externe ontwikkelaars die hun producten naar de iPhone of iPad willen brengen. Apple heeft aangegeven dat het veilige manieren heeft geïntroduceerd om dit mogelijk te maken, maar dat verdere aanpassingen de veiligheid en privacy van gebruikers zouden kunnen ondermijnen. Volgens de iPhone-maker brengt dit Europese consumenten in gevaar. Daarnaast zou Europa hierdoor technologische ontwikkeling vertragen.

De Europese Commissie zal echter duidelijk aangeven wat zij van Apple verwacht. Mocht het bedrijf hier geen gehoor aan geven, dan kan het boetes opleggen die oplopen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Het is onwaarschijnlijk dat het zover komt, aangezien deze maximale boete alleen geldt als Apple herhaaldelijk verzuimt om de beslissingen van de Commissie na te leven.

Deze nieuwe Apple Watch-functies kun je vanaf nu gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen