Nieuwe EU-wet gaat Android- en iPhone-gebruikers eindelijk geld besparen
De EU heeft de Right to Repair-beweging gegeven wat ze willen en komt met een nieuwe wet. Eentje die iPhone- en Android-gebruikers binnenkort redelijk wat geld kunnen schelen.
Om ervoor te zorgen dat iPhone-modellen of Android-smartphones, televisies, wasmachines en andere elektronische apparaten een langere levensduur krijgen, komt de EU met nieuwe regels. De zogeheten Right to Repair-regels, vernoemd naar de beweging die ermee gepaard gaat, moeten consumenten ertoe aanzetten hun kapotte producten te laten repareren in plaats van te vervangen.
De nieuwe regels richten zich op het verlengen van de garantie, het steunen van onafhankelijke reparatiewinkels en het dwarsbomen van grote bedrijven die moeilijk doen. Het repareren van je iPhone, Android-smartphone, MacBook of Dyson-stofzuiger moet dus makkelijker en goedkoper worden.
Right to Repair: de nieuwe regels van de EU
Wie ervoor kiest om zijn kapotte iPhone of Android, televisie, wasmachine of stofzuiger te laten repareren binnen de garantieperiode, die krijgt daar een jaar garantie bovenop. Dat is een van de nieuwe regels die de EU voorstelt aan de Raad. Het moet ervoor zorgen dat consumenten sneller kiezen voor reparaties en hun oude (kapotte) producten niet direct vervangen.
Dat werkt alleen als de Europese Unie ervoor zorgt dat het diezelfde consument ook makkelijk gemaakt wordt. Kleine onafhankelijke reparatiewinkels krijgen daarvoor meer steun. De EU zorgt ervoor dat ze gewoon hun werk kunnen doen met de juiste onderdelen en maakt ze beter vindbaar door een nieuw online platform.
Die reparatiewinkels moeten er dan wel voor zorgen dat ze betaalbare prijzen hanteren. Zo kunnen ze een reparatie ook daadwerkelijk aantrekkelijk maken. Als ze dat doen zorgt de EU er met nieuwe regels voor dat ze ook daadwerkelijk werk blijven houden.
Grote bedrijven mogen bijvoorbeeld geen omslachtige hardware- of softwaretechnieken toepassen om een reparatie praktisch onmogelijk te maken. Daarbij mag het gebruik van 3D-geprinte onderdelen of tweedehands onderdelen niet meer tegen gegaan worden.
Right to Repair-coalitie heeft zorgen bij EU-regels
De Europese Right to Repair-tak ziet de nieuwe EU-regels als een stap in de goede richting. Het laat echter ook weten bij bepaalde regels zorgen te hebben. De wetgeving zorgt er bijvoorbeeld voor dat betaalbare prijzen gehanteerd moeten worden, maar zegt daarbij helemaal niet wat het daarmee bedoelt.
Daarnaast is de focus op consumenten producten ook een probleem, gezien de zakelijke en industriële markt hiermee vrij spel hebben. In een gedeeld document laat de coalitie weten dat de nieuwe regels van de EU er in ieder geval voor zorgen dat bepaalde producten gerepareerd moeten worden met dank aan wetgeving. Maar een groot deel van die producten viel al onder de wet.
De nieuwe regels van de EU liggen nu bij de Raad en moeten nog geaccepteerd worden. Als dat het geval is, krijgen landen binnen de Europese Unie twee jaar de tijd om de nieuwe regels ook te verwerken in de wet.