Maakt de Eufy S1 Pro stofzuigen en dweilen écht overbodig?

Tech reviews Jeroen Kraak 5 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Hoewel robotstofzuigers al een lange tijd op de markt zijn, weten ze niet in alle gevallen te overtuigen. Kan de Eufy S1 Pro daar verandering in brengen?

Stofzuigen is misschien wel het huishoudelijke klusje waar ik het meest een hekel aan heb. Ben je net klaar, zie je de eerste nieuwe stofdeeltjes alweer liggen. Het is dus nooit klaar en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. De Eufy S1 Pro robotstofzuiger kan daarvoor een oplossing zijn?

Maar niet alleen kan die stofzuigen, maar ook nog eens dweilen. Doet de robotstofzuiger écht wat die belooft, of is het een lomp ding dat overal tegenaan knalt en alles laat liggen? WANT-redacteur Jeroen Kraak probeerde de Eufy S1 Pro een paar weken.

De S1 Pro: de nieuwste robotstofzuiger van Eufy

Eufy maakt al jarenlang robotstofzuigers en de S1 Pro is de beste wat het bedrijf te bieden heeft. Dat zie je dan ook meteen terug in de prijs, want 1.499 euro voor een robotstofzuiger is dan ook een enorme prijs. Ja, dit apparaat is dus duurder dan bijvoorbeeld een OLED-tv van Samsung of LG of een iPhone 15 Pro Max.

Het basisstation van de Eufy S1 Pro

Als je eenmaal besloten hebt om er toch een aan te schaffen, valt een ding op: deze robotstofzuiger zit in een enorme doos. Je zou haast bijna denken dat er een sarcofaag met een farao erin verstopt zit. Toch heeft die grootte een reden, het basisstation van de stofzuiger is vrij groot, waardoor die best wel wat ruimte in het huis inneemt.

Maakt de Eufy S1 Pro stofzuigen en dweilen écht overbodig?
Het basisstation. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Dat basisstation is met een paar simpele klikken in elkaar te zetten. Je hoeft alleen een stofzuigerzak, een flesje zeep en het waterreservoir erin te zetten. Vervolgens koppel je de stekker en steek je die in het stopcontact, koppel je ‘m met het internet en je bent klaar met het basisstation.

Hoewel dat basisstation van de Eufy S1 Pro vrij trendy en modern ontworpen is (het is bijna Rotterdam Centraal), is het toch al gauw een meter hoog. Je wil ‘m dus niet heel graag in de woonkamer kwijt. Toch ben ik er zelf helaas niet aan ontkomen, omdat het advies is dat hij minstens 1,5 meter vrije ruimte moet hebben om optimaal in en uit te rijden. Ik noem het ook wel liefkozend de toren van Sauron als ik bezoekers heb.

Zo werkt de robotstofzuiger

De robotstofzuiger zelf is ook eenvoudig gebruiksklaar te maken. Het enige wat je daarbij moet doen is de twee borsteltjes inklikken. Zet ‘m vervolgens in het basisstation en je bent klaar om te gaan. Deze hele voorbereiding van alles klaarmaken duurt ongeveer een kwartiertje. Alleen nog een naam erbij verzinnen, want dat hoort toch wel bij een robotstofzuiger.

Als eerste laat je de Eufy S1 Pro een plattegrond van je woning maken. Zet dan ook alle deuren open zodat het apparaat overal kan komen. En die plattegrond is ontzettend handig, want hij herkent makkelijk de verschillende kamers en kan zo een optimaal schoonmaakplan ontwikkelen.

Maakt de Eufy S1 Pro stofzuigen en dweilen écht overbodig?
Stofzuigen en dweilen. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

En die plattegrond is ontzettend nauwkeurig. De robotstofzuiger rijdt nergens tegenaan. Hij manoeuvreert zich zelfs makkelijk tussen de poten van de eetkamerstoelen zonder ergens tegenaan te knallen. Hij rijdt dus nog zorgvuldiger dan Sergio Perez tijdens een Formule 1-kwalificatie. De app geeft precies weer als er een voorwerp op de grond ligt. Toch lijkt die af en toe moeite te hebben om de logische route te vinden. Vooral bij stoelen kan hij soms nog een extra rondje maken in plaats van rechtstreeks zijn route te vervolgen.

Goede resultaten

Het voordeel van de robotstofzuiger van Eufy is dat hij, in tegenstelling tot Perez, geen sporen achterlaat. Want man, wat maakt dat apparaat ontzettend goed schoon. Er blijft echt geen stofje achter, of het nu tapijt of een harde vloer is. Ook over drempels rijdt hij moeiteloos heen, zodat het een ideaal apparaat is als je een appartement hebt. En voor een stofzuiger maakt die zeker niet veel geluid.

Maar de Eufy S1 Pro zuigt niet alleen het stof weg, het dweilt ook nog eens een keer. Net zoals de zuigkracht kan je daarbij ook kiezen hoe hard hij zijn best moet doen. Dat doe je heel simpel in de app.

Ook die resultaten zijn goed te noemen. De vloer is stralend schoon en op mijn tegelvloer laat die geen strepen achter. Het vuile water neemt hij meteen weer mee en loost hij in een speciale bak. Die is heel makkelijk uit het apparaat te tillen en te legen in de afvoer. Wel is het aan te raden om dit misschien in het toilet te doen, want soms stinkt het echt enorm. Een teken dat de Eufy S1 Pro goed zijn werk doet.

Prijs en conclusie

Dit klinkt misschien als een lofzang, maar de Eufy S1 Pro heeft ook een nadeel en dat is behoorlijk groot: de prijs. Want deze robotstofzuiger is echt niet goedkoop. Hij kost je 1.499 euro en dat is zelfs voor een robotstofzuiger met de laatste technieken een flinke prijs. Hij zit hiermee op gelijke hoogte als de Roomba Combo 10 Max. De Dyson 360 Vis is met 1.299 euro goedkoper, maar deze heeft dan weer geen dweilfunctie.

Toch zou ik als ik zoveel geld tot mijn beschikking had, zeker de Eufy S1 Pro kopen. Het neemt je ontzettend veel werk uit handen en die tijd kun je aan veel leukere dingen besteden. Bovendien is hij op den duur ook goedkoper dan een schoonmaker. Houd er echter wel rekening mee dat sommige onderdelen wellicht vernieuwd moeten worden, zoals bijvoorbeeld de dweilborstel, stofzuigerzak en schoonmaakmiddel voor vloeren.

De Eufy S1 Pro zorgt in ieder geval voor flink wat minder ruzie met je partner over schoonmaken en misschien is dat in plaats van 1.499 écht onbetaalbaar.

Philips Hue brengt zijn goedkoopste plafondlampen ooit uit

S1 Pro

Eufy

8 Score

Pluspunten

  • Makkelijk te installeren
  • Goede schoonmaakresultaten
  • Stofzuiger en dweil in één
  • Niet te luid
  • Makkelijk te bedienen met de app

Minpunten

  • De prijs
  • Soms de weg kwijt

De Eufy S1 Pro is een robotstofzuiger die tegelijkertijd dweilt. Beide taken voert hij erg goed uit en hij is ook niet te luid. Hij is makkelijk te installeren en door het maken van een kaart vergeet hij geen plekje. Het grootste nadeel is de prijs, want 1.499 euro is een enorm bedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen