Europa wil eigen satellieten om niet afhankelijk te zijn van Starlink
De Europese Unie gaat een netwerk van satellieten speciaal voor internet op touw zetten dat ongeveer hetzelfde moet gaan doen als Starlink van Elon Musk. Het project gaat miljarden kosten.
Starlink kennen we van de witte schotels die je kunt gebruiken om via satellieten internet te ontvangen op plekken waar een andere verbinding, zoals glasvezel, niet mogelijk is. Het bedrijf is onderdeel van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Naast consumenten maken bijvoorbeeld ook de Oekraïeners gebruik van het netwerk om verbonden te kunnen blijven tijdens de oorlog tegen Rusland.
De Europese Unie ziet voordelen in de techniek, maar wil digitaal wel autonoom zijn. Daarom gaat het een vergelijkbaar netwerk bouwen dat met ongeveer driehonderd satellieten voor betrouwbaar internet moet gaan zorgen op onder meer afgelegen plekken. Regeringen moeten daar gebruik van kunnen gaan maken, maar Europese burgers kunnen ervan gaan profiteren.
Bouw van netwerk van satellieten kost meer dan 10 miljard euro
SpaceRISE, een samenwerkingsverband van Europese satellietbedrijven en een aantal andere bedrijven, gaat het netwerk bouwen en uitbaten. Het heeft daar een contract voor twaalf jaar voor gekregen. Het is de bedoeling dat het netwerk, dat IRIS² heet, vanaf 2030 online komt. In totaal kost de bouw van het netwerk 10,6 miljard euro, meldde de Financial Times. 61 procent daarvan bestaat uit overheidsgelden.
Of het voor burgers aantrekkelijk wordt om straks internet van de EU-satellieten af te nemen, is nog afwachten. We weten namelijk nog niet wat het gaat kosten. Starlink wordt in de tussentijd steeds populairder, en heeft inmiddels ruim vier miljoen abonnees. Voor het aanbieden van satellietinternet heeft het bedrijf inmiddels meer dan zesduizend satellieten de ruimte in geschoten.
Starlink heeft tegenwoordig meerdere schotels
Starlink biedt tegenwoordig verschillende schotels aan waarmee je thuis of onderweg internet kunt ontvangen. Je hebt de standaardschotel en de schotel die voor bedrijfsdoeleiden gebruikt kan worden, maar sinds deze zomer ook de Starlink Mini. Die kun je in een rugzak meenemen en daardoor makkelijk gebruiken als je reist.
SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten aan magnetische ruimtestorm