Wat je moet doen wanneer je Facebook-account gehackt is
Gehackt worden op Facebook. Het kan bij iedereen gebeuren, zelfs bij experts. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om indringers buitenspel te zetten. Wij leggen precies uit wat je moet doen en hoe je een hack in de toekomst voorkomt.
Hackers kunnen in verschillende vormen toeslaan. Ze kunnen onder jouw naam berichten naar vrienden sturen, of aparte posts plaatsen. In de meest extreme gevallen kunnen ze zelfs je e-mailaccount hacken en toegang krijgen tot jouw contacten. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je ervoor zorgt dat je Facebook-account goed beveiligd is. Gaat het toch mis, dan kun je dit het beste doen.
Doe dit meteen als je Facebook-account is gehackt
Als je nog kunt inloggen op Facebook is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je wachtwoord verandert. Dit is alleen mogelijk als je nog toegang tot je account hebt. Kun je niet meer inloggen, vraag dan een wachtwoordreset aan. Als dit ook niet werkt, dan is de kans groot dat de hacker het mailadres van jouw Facebook-account heeft gewijzigd. Maak in dit geval een melding bij Facebook.
Nadat je wachtwoord is gewijzigd ga je naar de beveiligingsinstellingen van je account. Hier zie je overzichtelijk alle locaties waar jij hebt ingelogd. Controleer of alle locaties bekend voorkomen. Zie je een locatie of device die je niet kunt plaatsen, dan klik je op de drie puntjes aan de rechterkant. Klik vervolgens op ‘ben jij dit niet?’. Er verschijnt een lijst met beveiligingsopties. Pas zoveel mogelijk aan. De locaties die je niet bekend voorkomen kun je makkelijk op afstand uit laten loggen.
Zodra dit op orde is, ga je naar de algemene instellingen. Hier kun je makkelijk checken welk e-mailadres jouw Facebook-account op dit moment gebruikt. Controleer ook je persoonsgegevens. Als er iets niet klopt, verwijder het dan meteen. Als je alle vreemde gegevens hebt verwijderd, hebben de hackers geen toegang meer tot je account. Verander daarom voor de zekerheid nog een laatste keer je wachtwoord. Op die manier weet je zeker dat er niemand meer bij je Facebook-account kan komen. Bovendien kun je voor extra veiligheid een tweestapsverificatie instellen.
Zo voorkom je dat je account gehackt wordt
De meest voorkomende manier waarop hackers toeslaan, is door hun slachtoffers te misleiden met een nepbericht. In Facebook Messenger kun je bijvoorbeeld een nep bericht krijgen van een vriend met een neplink. Als je op de link klikt, wordt je gevraagd om opnieuw in te loggen. De omgeving lijkt nog steeds op Facebook, maar is eigenlijk een nepportaal. Nietsvermoedend vul je jouw gegevens in en je klikt op enter.
De beste methode om deze laffe manier van hacken te voorkomen is om tweestapsverificatie in te stellen. Hierdoor kun je enkel met een code op je smartphone toegang krijgen tot je Facebook-account. Daarnaast is het heel belangrijk dat je goed blijft opletten waar je, je online bevindt. Bekijk goed de domeinnaam van de website waar je bent beland. Let ook goed op wanneer je wordt gevraagd om in te loggen. Als je al eerder hebt ingelogd, zou het gek zijn als je dit nog een keer moet doen.
Controleer tot slot regelmatig de apps die je toegang geeft tot je Facebook-account. Check goed welke informatie de apps over je ontvangen. Ben je eenmaal op Facebook gehackt, dan is de kans groot dat ze ook toegang hebben tot deze apps. Als je een app lange tijd niet gebruikt, verwijder hem dan voor de zekerheid. Je kunt hem later altijd weer opnieuw downloaden.
TikTok-kloon Instagram vanaf nu ook te gebruiken op Facebook