Facebook-gebruikers opgelet: deze hackers hebben het op je gemunt

Apps Jeroen Kraak 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna iedereen zit op Facebook en dus is het een ideale doelwit voor hackers en oplichters. Zij hebben nu een nieuwe manier gevonden om je te hacken.

We krijgen helaas bijna allemaal te maken met internetcriminelen. Vaak merk je ze zelf al op dat het niet pluis is als ze je benaderen, via Facebook, e-mail, WhatsApp of per telefoon. Toch kan een extra waarschuwing nooit kwaad. Ook nu, want er is weer een nieuwe scam ontdekt.

Hackers hebben het op Facebook-gebruikers gemunt

Het cybersecuritybedrijf Abnormal Security merkt op dat oplichters een nieuwe manier hebben gevonden om inloggegevens voor Facebook-accounts te stelen. Vooral gebruikers die een pagina beheren voor een bedrijf of community lijken dit maal het doelwit te zijn. Die gegevens zijn natuurlijk handig, omdat je met een post in een keer veel mensen kunt bereiken en daarbij komt het ook nog eens betrouwbaar over. Het is voor hen dan ideaal om vervolgens de bezoeker te leiden naar een nepsite waarmee (bank)gegevens kunnen worden gestolen.

Wat je moet doen wanneer je Facebook-account gehackt is

Het slachtoffer die een pagina beheert ontvangt een e-mail die zogenaamd afkomstig is van ‘The Facebook Team’. Hierbij waarschuwen de oplichters dat deze gebruiker het copyright heeft geschonden. Het account zou onmiddellijk gesloten worden als de gebruiker geen actie onderneemt.

In de e-mail van de oplichters staan twee links. Eentje die leidt naar een echte bestaande Facebook-post (mogelijk om de spamfilter te omzeilen) en de ander naar een nepsite waar de gebruiker zijn zaak kan ‘bepleiten’.

Facebook like
Duimpje omlaag. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Zo herken je oplichters

Als je op de nepsite terechtkomt vragen de criminelen om je naam e-mailadres en Facebookwachtwoord in te vullen. Dat laatste moet natuurlijk meteen belletje doen laten rinkelen dat er iets niet in de haak is.

Dat is zeker niet het enige wat de alarmbel doet rinkelen. Je kunt al eerder zien dat de e-mail niet in de haak is. Als je het e-mailadres van de afzender checkt, zie je dat de domeinnaam niet verwijst naar Facebook. Vind je het lastig om een e-mailadres te scannen, dan kun je ook op de beantwoordknop drukken. Dan zie je meteen het adres in het balkje naar wie je de mail stuurt. Bovendien kun je ook de link in het artikel kopiëren en deze plakken in je browser. Dan zie je meteen ook dat deze niet leidt naar een officiële site van een bedrijf.

Daarnaast zegt het cybersecuritybedrijf dat officiële bedrijven nooit zo’n dreigende toon zullen aanslaan in een e-mail. Iets wat vaak door oplichters wordt gebruikt om angst aan te jagen bij slachtoffers om ze actie te laten ondernemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen