Fairphone Fairbuds XL getest: prima geluid en een eerlijk gevoel

Tech reviews Dennis Mons 7 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Fairphone is al enige tijd een intrigerend merk. Het is een Nederlands bedrijf dat kwam met de gelijknamige telefoon, en het heeft recyclen en reparatie hoog in het vaandel staan. En nu hebben ze de Fairbuds XL, een over-the-ear headset die je zelf kunt repareren. WANT-redacteur Dennis Mons geeft je vijf redenen waarom je deze headset zeker moet overwegen.

De Fairphone kwam in 2014 uit en zette de wereld van mobiele telefoons op zijn kop. De telefoon was vrijwel volledig gerecycled en zelf te repareren. Nu komt het bedrijf dus ook met een over-the-ear headset: de Fairbuds XL. Die gaan wat dat betreft nog een stap verder.

Fairphone Fairbuds XL laten je een stuk minder schuldig voelen

Hoewel bedrijven zoals Apple ook hun stinkende best doen om zoveel mogelijk te recyclen, is Fairphone eigenlijk toonaangevend. Al vanaf de eerste Fairphone tot aan nu doet het bedrijf er alles aan om deze filosofie tot in detail uit te werken. Zo ook met de Fairbuds XL. Ik mocht ze testen en hier zijn vijf redenen waarom de koptelefoon wellicht de beste keuze is voor je volgende aanschaf.

1. Een eerlijke koptelefoon van Fairphone

Eén van de kernfeatures van de headset is dat het, net als de Fairphone zelf, gemaakt is uit veel gerecycled materiaal. Zo wordt er voor de productie gebruikgemaakt van aluminium, plastic en tin dat al eens eerder is gebruikt.

Daarnaast is de Fairbuds XL gemaakt van onder andere Fairtrade goud. Ook zijn de oorkussens en de hoofdband gemaakt van vegan leer.

En tot slot is het voor Fairphone belangrijk dat werkcondities tijdens het productieproces eerlijk en humaan zijn. De lonen staan in verhouding tot de opbrengsten van de koptelefoon en Fairphone heeft programma’s voor nieuwe leveranciers voor de productie om dit tevens toe te passen.

fairbuds xl, fairphone (1)
Ook in het zwart verkrijgbaar. (Afbeelding: Fairphone)

2. Lekker knutselen met je Fairbuds XL

Een zeer intrigerende (en fijne) feature is dat je zelf je koptelefoon kunt repareren. Letterlijk elk onderdeel is zelf te vervangen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu. Bij bestaande concurrenten is dit een stuk moeilijker of je moet het laten maken, wat vaak flink wat geld kost en het niet de moeite waard is. En dan belandt zo’n koptelefoon dus op de vuilnisbelt.

In theorie hoef je dus nooit meer een nieuwe headset te kopen(!). En wellicht kun je blijven upgraden als er nieuwe onderdelen zijn met betere specs. Ik vraag trouwens me wel af of het veel duurder is om alle onderdelen los te bestellen en de koptelefoon zelf te bouwen. Beetje technisch Lego, zeg maar. Overigens hoef je daar echt geen genie voor te zijn, het uit elkaar halen en in elkaar zetten is een fluitje van een cent.

Overigens zijn alle individuele onderdelen terug te vinden in de app. Hier kom je te weten wat de namen zijn en er is meteen een link naar de shop van Fairphone om deze te vervangen. En het ziet er nog cool uit ook, alsof de Fairbuds XL een Transformer is.

fairbuds xl, fairphone (3)
Compleet te repareren. (Afbeelding: Fairphone)

3. Fairphone heeft de headset zeer comfortabel en cool gemaakt

Sommige over-ear headsets willen nog weleens gaan irriteren als je ze langere tijd draagt, zoals bijvoorbeeld op het werk of tijdens een vlucht. Daar had ik totaal geen last van. De Fairbuds XL zijn licht en de oorschelpen prettig zacht.

Daarnaast zien ze er (wat mij betreft) cool uit. De Fairbuds XL zijn in twee kleuren beschikbaar: zwart met spikkels en groen met spikkels. Ik testte de groene versie en hoewel het wennen was, moet ik stellen dat het wel een classy, opvallend kleurtje is.

Ouderwetse knoppen zijn fijn

4. Uitstekende interface en multipoint op je Fairbuds XL

Niet geheel onbelangrijk is de manier waarop je de Fairphone Fairbuds XL bedient. In dit geval is het geen gepiel met touch controls, wat bij sommige concurrenten weleens het geval is. De Fairbuds hebben een ‘ouderwetse’ knop en zelfs een klein joystickje. Ik vond dat bijzonder prettig.

Ook fijn is dat de headset Bluetooth 5.1 én multipoint heeft. Dat betekent dat je meerdere apparaten aan kunt sluiten. Ben je dus op het ene apparaat een podcast aan het luisteren en wil je snel een videootje checken, dan hoef je alleen maar op play op het andere apparaat te drukken.

fairbuds xl, fairphone (2)
Ouderwetse analoge interface, (Afbeelding: Fairphone)

5. Prima geluid dat aan te passen is

Dankzij de 40 mm dynamische drivers zijn hoge tonen helder, zijn middentonen vol en is er een diepe bastoon. In alle eerlijkheid vind ik mijn Sony WH-1000XM4 (in dezelfde prijsklasse) wel wat beter klinken, maar dat is zeer subjectief.

En de Sony’s hebben natuurlijk niet dat prachtige aspect van een modulair design. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het geluid van de Fairbuds XL meer dan uitstekend is voor mensen die dat belangrijker vinden.

Overigens is het geluid natuurlijk in de Fairphone Faribuds XL-app aan te passen met presets (ontwikkeld in samenwerking met het gerenommeerde bedrijf Sonarworks). Datzelfde geldt ook voor noise cancelling, dus er is vast en zeker een profiel te kiezen dat helemaal naar smaak is.

Voor 249,99 euro haal je dus een headset in huis met een mooi design en prima geluid. En het aspect van recyclen en zelfreparatie geeft je ongetwijfeld een goed gevoel. Wat mij betreft moeten andere partijen hier wat van leren en soortgelijke producten maken zoals de Fairphone Fairbuds XL.

Deze Nederlandse smartphone kan je zelf makkelijk repareren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen