3 wetenschappelijke feiten over het brein die je pet te boven gaan
Het menselijk brein is een opmerkelijke machine, vanwege alle verschillende taken die het bestuurt. Van al die processen weten we nog steeds niet alles, maar de dingen die we wel weten zijn bizar!
Ben Rein, een neurowetenschapper aan stanford university, weet alles van het brein en maakte een lijstje vol fascinerende feitjes over onze bovenkamer.
Drie bijzondere weetjes over het brein
Over het brein kun je nooit genoeg leren. Daarom weten we zeker dat je deze drie weetjes nooit meer gaat vergeten.
1. Dit gebeurt er als het brein in tweeën worden gesplitst
Bij patiënten met epilepsie beginnen aanvallen meestal in één hersenhelft. Vervolgens verspreiden de aanvallen over de rest van de hersenen. Om te voorkomen dat deze plotselinge storingen zich verspreiden, voeren artsen een ingreep uit met de naam: corpus callosotomie.
Tijdens deze ingreep breken chirurgen meer dan 200 miljoen zenuwvezels die de twee hersenhelften verbinden. Als deze zenuwen worden doorgesneden, gaat de communicatie tussen beide hersenhelften verloren. Dit veroorzaakt het ‘split-brain syndroom’.
In deze video zie je een onderzoek met mensen die het split-brain syndroom hebben:
Als we informatie in het brein verwerken, gaat de input van het rechteroog naar de linkerhersenhelft en vice versa. Met andere woorden: elke hersenhelft stuurt de andere kant van je lichaam aan. De twee helften werken echter samen om bepaalde taken uit te voeren. Bijvoorbeeld de spraak en taalverwerking. Iemand met het split-brain syndroom heeft daarom vaak spraak- en taalproblemen.
Als je bijvoorbeeld een pen in het linker gezichtsveld van een patiënt plaatst gaat de informatie naar de rechter hersenhelft. Omdat de informatie niet meer naar de linkerhelft kan komen, kunnen ze meestal niet zeggen wat het specifieke object is. Ze weten wel wat het is, maar kunnen niet de woorden vinden om het object te benoemen. Maar zodra je de pen naar het rechter gezichtsveld schuift kunnen ze ineens wél het object benoemen.
2. Alle hersenen zijn anders
We weten allemaal dat onze vingerafdrukken uniek zijn, maar wist je dat onze hersenen ook hun eigen handtekening hebben? Ons brein ziet er van de buitenkant redelijk hetzelfde uit. Pas als je naar de binnenkant van de hersenen kijkt, zie je verschillen. De verschillende verbindingen tussen de cellen zijn namelijk volledig uniek. Hoe die verbindingen eruit zien hangt af van welke genen je van je ouders hebt gekregen.
3. Onze natuurlijke warmtesensor
Niet alleen in het brein, maar over ons hele lichaam vind je een hele bijzondere en belangrijke receptor. De TRPV1-receptor werkt als een warmtesensor voor ons lichaam. TRPV1 helpt bij het detecteren van een warm gevoel en zendt een pijngevoel uit als iets te heet is.
De receptor wordt geactiveerd door pijnlijke stimuli, zoals wandelen op heet zand op het strand of een warme kop koffie aanraken. Een andere manier waarop de receptor wordt geactiveerd, is via het eten van pittig voedsel. De receptor is te vinden in ons hele lichaam, inclusief de binnenkant van onze mond.
5 broodnuchtere wetenschappelijke tips om te stoppen met drinken