Jammer boekenfans: deze films zijn wél beter dan het boek
Een bekende discussie tussen film- en boekenliefhebbers: welke is beter? In deze gevallen wint de film het van het boek.
Je kent het vast wel: je bent met iemand in gesprek over een verfilming van een boek. Grote kans dat diegene dan zegt dat het boek beter was dan de films. Het lijkt ook een eeuwenoude strijd tussen boekenfans en filmfanaten. Want welke vertelling van het verhaal is beter?
Vaak moeten filmfans hun gelijk geven aan de boekenliefhebbers. Er zijn nou eenmaal best wat voorbeelden van gevallen waar het boek ook daadwerkelijk beter was dan de film. Maar dat is niet altijd het geval. Regisseurs doen ook steeds meer moeite om trouw te blijven aan het inspiratiemateriaal. Kijk maar naar Dune en het onlangs verschenen Dune: Part Two.
Deze films zijn beter dan het boek
Om de boekenfans er eens op te wijzen: er bestaan ook films die wél beter zijn dan het boek. Bij sommige van die films wordt zelfs vergeten dat er ooit een boek was. Dit zijn een aantal van die films die wel beter zijn dan het boek waarop ze geïnspireerd zijn.
Psycho
We beginnen gelijk met een van de grootste filmklassiekers aller tijden. Grote kans dat je niet eens wist dat Psycho van de legendarische Alfred Hitchcock gebaseerd is op een boek. Precies. En dat bewijst maar dat de film aanzienlijk beter was. Wie kent de iconische douchescene uit deze film nou niet? Psycho heeft de geschiedenis van de film volledig veranderd.
Het boek heeft de tand des tijds was minder goed doorstaan. Een voorbeeldje waarom: de iconische douchescene is in het boek slechts één zin. Één! De personages van Bates en Marion Crane zijn hebben in de film ook meer diepgang dan in het boek van Robert Bloch.
The Shining
Deze keuze is wellicht wat meer controversieel. Stephen King wordt niet voor niets de koning der horrorboeken genoemd. Veel van zijn legendarische verhalen zijn vertaald naar het witte doek. Soms succesvol, soms wat minder goed. Maar veelal blijven zijn boeken toch de kroon spannen in vergelijking met de films.
Maar de manier waarop Stanley Kubrick The Shining verfilmde was ongehoord. Kubrick zorgde er voor dat de toch al bijzondere personages uit The Shining een volledige nieuwe diepte bereikten. Jack Nicholson als Jack Torrance is een schoolvoorbeeld in het thriller en horrorgenre. Maar ook de manier waarop het hotel een eigen leven lijkt te leiden in de film hebben we te danken aan het werk van de grootmeester Kubrick zelf. En de ‘Here’s Johnny!’-uitspraak kwam niet voor in het boek.
Ready Player One
Het voelt zelfs een beetje apart om te bedenken dat een verhaal zo bomvol met verwijzingen naar popcultuur, films én games oorspronkelijk een boek zou zijn. Toch is dat het geval met Ready Player One van Ernest Cline. Het boek heeft uiteraard ook zo’n charme, maar het verhaal kwam pas echt tot zijn recht op het grote scherm.
Want wie Ready Player One heeft gezien weet dat er in elke scène wel details of verwijzingen zijn verstopt die te maken hebben met games, films of andere popcultuur. Daardoor is de film ook nog leuk als je ‘m opnieuw kijkt. Er is namelijk altijd wat nieuws te zien.
The Notebook
Of je nou van romantisch gezwijmel houdt of niet: je kunt niet ontkennen dat The Notebook een grote afdruk op de filmindustrie heeft achtergelaten. Het was een bijna revolutionaire liefdesfilm met een ongekend groot succes. Dat valt wat minder te zeggen over het oorspronkelijke boek.
Het succes van de verfilming is volledig te danken aan de chemie tussen hoofdrolspelers Ryan Gosling en Rachel McAdams. De twee stoeien ontzettend met hun emoties en dat komt veel beter uit de verf dan bij de personages in het boek. Een sterk staaltje acteerwerk: het ingrediënt dat er voor zorgde dat deze film geen B-klasse romcom werd.
Shrek
Ja. Deze sprookjesfilm is daadwerkelijk gebaseerd op een sprookjesboek. Een heel kort prentenboek eigenlijk. Met maar dertig bladzijdes krijgen we in het prentenboek Shrek te zien die op zoek gaat naar de prinses die in nood is. Niet heel anders dan het plot van de film toch? Klopt. Maar de uitvoering ervan maakt dat Shrek een belangrijk onderdeel is van de popcultuur.
Waar het boek puur voor kleine kinderen is, is de film voor een heel breed publiek. Op het eerste gezicht lijkt het ook een kinderfilm, wat het in wezen ook zo is. Maar wie Shrek kent weet dat de film vol zit met hilarische verwijzingen naar popcultuur en schuine grappen. Om nog maar over de geweldige soundtrack te zwijgen.
Op Netflix verscheen onlangs een megalomane science-fictionfilm die ook is gebaseerd op een boek. De film, 3 Body Problem, wordt omarmd door conservatief Amerika. Benieuwd waarom? Je leest het hier:
Conservatief Amerika loopt weg met Netflix-serie 3 Body Problem