Flickr brengt gratis accounts terug tot maximaal 1.000 foto’s
Bijna een jaar nadat online dinosauriër Yahoo zijn fotografie-site Flickr aan het Californische bedrijf SmugMug verkocht, zijn de eerste veranderingen merkbaar. Gratis Flickr-accounts worden vanaf vandaag flink beperkt. Er is nu een harde limiet van 1.000 foto’s of video’s per gratis account.
Voorheen kregen gratis gebruikers van gratis 1TB opslagruimte, maar die tijden zijn voorbij. De dienst is begonnen met het verwijderen van boventallige foto’s van gratis accounts. Iedereen die meer dan 1.000 foto’s heeft, moet een back-up maken of een betaald abonnement nemen.
Update: De dienst heeft het verwijderen van foto’s uitgesteld tot 12 maart.
Limiet 1.000 foto’s Flickr
SmugMug, de nieuwe eigenaar van Flickr, noemt dit een nuttige beperking. In 2013 wilde de vorige eigenaar, Yahoo, een boost geven aan de populariteit van de site door 1TB opslag uit te delen. Dit maakte van Flickr vooral een passief medium dat gebruikt werd voor opslag. De nieuwe eigenaar wil er weer een gemeenschap voor fotografen maken. Liever minder gebruikers die wel berokken zijn en betalen dan meer gebruikers die de site als domme opslagdienst gebruiken, is de mantra.
Gebruikers zijn de laatste tijd actief aangemoedigd om overtallige foto’s te downloaden. Het verwijderen is nu begonnen. Gebruikers die hun foto’s willen houden, kunnen voor € 5,99 per maand of € 54 per jaar een Pro-account nemen. Dat biedt niet alleen onbeperkte opslag, maar ook geavanceerde analytics en korting op abonnementen van Adobe. Bovendien is de site voor Pro-gebruikers vrij van advertenties en wordt data niet met externe partijen gedeeld.
Overname Flickr door SmugMug
In april van 2018 kreeg Flickr een nieuwe eigenaar. De foto-opslagsite SmugMug kocht het bedrijf van Oath, dat diende als een soort holding voor restjes van Yahoo. De grote opruiming is een van de eerste acties die de nieuwe eigenaar doorvoert. De fotodienst bestaat sinds 2004 en had in 2013 ongeveer 87 miljoen geregistreerde gebruikers. Hoeveel actieve gebruikers anno 2019 nog over zijn, is echter niet duidelijk.