Florida is klaar met social media en introduceert bizarre nieuwe wet
Een gouverneur uit Florida heeft een nieuwe wet ondertekend die bepaalt hoe digitale platformen moeten omgaan met contentmoderatie. Dit is één van de grootste stappen die een Republikeinse gouverneur tot nu toe maakt in het kader van vermoeden van online censuur. Dit heeft mogelijk effect op Twitter, Facebook en Google.
Tenminste, dat laatste is nog maar de vraag. Critici uit de technologie-industrie claimen dat de wet ongrondwettig is. Daardoor staat de deur wagenwijd open voor een strijd in de rechtszaal. De gouverneur, Ron DeSantis, heeft de wet echter in het leven geroepen vanwege een probleem dat hij online tegenkomt.
Florida wil social media aanpakken
DeSantis claimt dat er een soort “raad der censuur” in Silicon Valley actief is. Die raad zou bepalen waar we het online wel en niet over mogen hebben. De aanleiding is het stoppen van een discussie over covid-19-lockdowns en de oorsprong van het coronavirus. Dat was voor DeSantis dus de druppel.
In de wet staat onder meer dat tech-platformen geen politieke kandidaten mogen verbannen in hun eigen staat. Gebeurt dat toch, dan staat daar een flinke boete tegenover. Zo’n platform moet 250 duizend dollar per dag betalen voor kandidaten die zich voor heel de staat verkiesbaar opstellen. En anders 25 duizend dollar voor kandidaten die lokaal verkiesbaar zijn.
Daarnaast geeft de wetgeving burgers het recht socialmediabedrijven voor de rechter te slepen als ze van een platform afgegooid worden. Dergelijke ideeën voor wetten zijn niet nieuw. Eerder kwamen ze namelijk al voorbij in Arkansas, Kentucky, Oklahoma en Utah.
Het beleid van socialmediaplatformen
De bedrijven ontkennen dat er content verwijderd wordt op basis van een bepaalde ideologie. Bovendien geldt het beleid dat er geen foutieve informatie verspreid mag worden over covid-19, verkiezingen en politieke kandidaten of figuren. Mocht je je niet aan die regels kunnen houden, dan gelden er consequenties.