Waarom je je iPhone ondersteboven moet houden voor foodvideo’s
Knappe jongen die vandaag de dag in een restaurant een mooi opgemaakt gerecht kan aanschouwen zonder daarbij onmiddellijk naar zijn telefoon te tasten. En maakten we eerst nog vooral foodfoto’s, inmiddels winnen foodvideo’s terrein op social media. Maar hoe maak je nou écht vette foodvideo’s met je iPhone? De collega’s van Culy kreeg een exclusieve masterclass van Apple en ontdekte de ene na de andere briljante tip voor het toestel.
En die willen we met liefde met je delen.
9 tips voor het maken van foodvideo’s met je iPhone
Of je nou filmt voor TikTok of Instagram (of voor je moeder), maak je een foodvideo, dan wil je dat die er zo gelikt mogelijk uitziet. De een is daar handiger in dan de ander, maar er zijn gelukkig slimme tips en trucs waar iedereen van kan profiteren.
Culy mocht aanschuiven bij een exclusieve masterclass van Apple, die werd gegeven door twee dames die elke dag op inspirerende wijze video’s maken met hun iPhone: Geertje Algera (mobiele journalist) en Esther Ofori-Mantey (student food commerce en social mediatalent). We verzamelden negen van hun beste tips.
1. Lock je shots voor mooie scherpte/diepte in je foto’s en video’s
Begin je meteen met filmen zodra je de app opent en je camera op je onderwerp richt? Ho, stop, halt. Druk eerst even op je scherm, daar op de plek waar je onderwerp is. Zo zet je de zogeheten AE/AF-vergrendeling aan.
Wat dit doet: je laat je camera focussen op de plek die het belangrijkst is om scherp in beeld te brengen. Stel: je filmt een persoon die een ijsje eet op straat. Door je shots te locken voordat je begint met filmen, blijft die persoon scherp in beeld. Mocht er bijvoorbeeld op de achtergrond een auto voorbijrijden, dan blijft de camera scherp op de persoon, in plaats van de auto te gaan volgen.
> Zo doe je het: open je camera-app. Breng dat wat je wilt filmen in beeld. Houd je vinger ingedrukt op de plek waar je wilt scherpstellen en wacht tot er AE/AF-vergrendeling in beeld komt te staan, in een klein geel balkje.
2. Let op je video-instellingen
Wil je mooie, vloeiende beelden in je video? Schiet je foodvideo’s eens in 4K op 60fps; dit kun je aanpassen bij de instellingen van je camera. Volgens Esther pakt de camera dan snel details op en worden de bewegingen in je video mooi vloeiend.
> Zo doe je het: ga op je iPhone naar instellingen -> camera. Zorg ervoor dat ‘Neem video op’ staat ingesteld op 4K op 60 fps.
3. Houd je telefoon ondersteboven om te filmen
Esther heeft er inmiddels haar handelsmerk van gemaakt om haar iPhone altijd op z’n kop te houden als ze filmt. JA ECHT. Waarom? Je kunt dan veel dichter bij objecten komen – het is alsof je zelf tussen de gerechten op tafel door wandelt – en je hebt ook nog eens een betere grip op je telefoon, zodat je de telefoon soepeler kunt bewegen. En dus vloeiendere beelden schiet.
> Zo doe je het: houd je telefoon ondersteboven en hou je middelvinger en je ringvinger bovenop je telefoon; je wijsvinger en pinken aan de zijkanten. Zo heb je je duim vrij om op de aan-knop te drukken.
4. Ga dicht op je onderwerp staan
Sta je wat verder van je onderwerp af, probeer je bijvoorbeeld de chefs in de keuken te filmen vanaf je tafel? Volgens Geertje is alles binnen 5 meter geschikt om te filmen met je iPhone, van verderaf wordt de beeldkwaliteit te slecht. Dus ga zo dicht mogelijk op je onderwerp staan. Sta je toch echt te ver weg en kun je niet dichterbij komen? Dan kun je wel proberen te filmen in 4K (zie tip #2).
> Zo doe je het: ga op je iPhone naar instellingen -> camera. Zorg ervoor dat ‘Neem video op’ staat ingesteld op 4K op 60 fps.
5. Filmen met je iPhone? Laat je camera bewegen (en zo doe je dat kundig)
Een video wordt beter van bewegende beelden. Anders kun je net zo goed een foto maken, aldus Geertje. Je wil dus in elk shot dat je maakt voor je TikTok-video of InstaReel zorgen dat er beweging is. Maar hoe doe je dat nou op een toffe manier? Twee gouden tips van Esther:
- Maak een c-vormige beweging in plaats van een rechte lijn als je een object filmt. Dus niet recht van boven naar beneden of van links naar rechts gaan, maar in een c-vormige bocht. Beweeg ook mee met je lichaam, dan gaat dat makkelijker.
- Ga niet van links naar rechts filmen tot het object uit beeld verdwijnt, maar blijf het object steeds volgen met je camera. Ook dit doe je in een c-vormige beweging.
6. Ga je vloggen, gebruik dan de main camera
Voor vlogs gebruik je het beste de main camera, aan de voorkant van je telefoon. Waarom? Omdat die simpelweg betere kwaliteit geeft. Let er ook altijd op dat je ogen op een derde in het beeld te zien zijn (ja, zelfs als je voorhoofd er dan af valt).
> Zo doe je het: dit weet je. En zo niet: wat doe jij met een iPhone? Wat de lijn waarop je ogen moeten rusten betreft: daarvoor kun je het raster aanzetten in je instellingen. Ga dan naar instellingen -> camera -> zet onder ‘compositie’ het schuifje voor ‘raster’ aan.
7. Gebruik eens een andere manier om je iPhone vast te houden bij het filmen
We hadden het al over je iPhone ondersteboven houden én over bewegende beelden. Dit zijn toffe manieren waarop Esther haar telefoon vasthoudt om foodvideo’s te filmen (allemaal met de iPhone ondersteboven):
- Two hands swoop: hierbij plaats je een platte hand bovenop je iPhone – ondersteboven zeiden we hè? – en eentje onder je iPhone. Maak een vlotte, s-vormige beweging (ja, dit wordt even oefenen…)
- De snake: houd je iPhone ondersteboven met de juiste greep (zie #3) en beweeg je iPhone tussen de gerechten door op tafel, alsof je telefoon in een bootje door een attractie vaart.
- Around the world: beweeg om een hoog object heen, bijvoorbeeld een berg nacho’s of een ijscoupe.
- Table circles: de c-vormige bewegingen waar we het bij #5 over hadden. Vooral een toffe manier om een wat saai object dat op tafel staat op een boeiende manier vast te leggen. Het kan helpen als je een servetje dubbelvouwt en onder je iPhone legt, met de rand net onder de telefoon.
8. Zie je een flikkering in het beeld tijdens het filmen? Dit kun je uitzetten
Mega irritant: ben je aan het filmen, zie je trillingen of flikkeringen in het beeld. Dat gebeurt, bijvoorbeeld door het soort lampen waar je je onder bevindt. Gelukkig kun je daar wat aan doen.
> Zo doe je het: ga naar instellingen -> camera -> neem video op -> Toon PAL-structuren (het schuifje uitzetten).
9. Vergeet NOOIT om je camera schoon te vegen
Zo’n voor de hand liggende tip, maar we vergeten deze ook nog geregeld: maak eerst even de lens/lenzen van je iPhone schoon voordat je gaat filmen. Zó zonde als er vlekken in het beeld zitten. En daarmee bedoelen we dus zowel aan de voor- als aan de achterkant van je telefoon.
Maak je een toffe foodvideo met deze tips? Altijd leuk als je Culy daarin wilt taggen: @culynl. Wil je nog meer weten over dit onderwerp, dan raden we het boek van Geertje Algera aan: Professionele video’s maken met je smartphone.
Deze verborgen ‘vampierfunctie’ zuigt je iPhone-batterij leeg