Samsung Galaxy S8 vs Galaxy S20: is het tijd voor een upgrade?
De Galaxy S8 was niet zo lang geleden nog het top toestel van Samsung. De telefoon had een opvallend uiterlijk vergeleken zijn voorganger en liet zien dat bezels echt gingen verdwijnen. De Galaxy S20 is het levende bewijs van die trend. Praktisch alleen de selfiecamera staat de 100 procent screen to body ratio nog in de weg.
Maar is het nu tijd voor een upgrade naar deze nieuwe S20? In deze vergelijking kom je dat te weten!
Een (te) oud ontwerp van de Galaxy S8?
Kijken we naar het ontwerp, dan is het duidelijk dat er inderdaad 3 generaties verschil tussen beide telefoons zit. De Galaxy S20 heeft zoals eerder vermeld nog minder bezels. Daarentegen heeft de Galaxy S8 zeker geen ouderwets ontwerp. Het feit dat Apple de iPhone SE (2020) met het iPhone 8 ontwerp in 2020 nog verkoopt, betekent dat je met de S8 zeker niet hoeft te schamen.
Met de Galaxy S8 kan je zelfs rekenen op een grotere pixeldichtheid van 570 ppi vergeleken 566 ppi. Aan de andere kant is de S20 wel een tandje groter met 6.2-inch vergeleken de 5.8-inch van de S8. Qua beeldresolutie zijn beide toestellen vergelijkbaar met QHD+ amoled-schermen. Waar de S20 zich echt mee onderscheidt, is de verversingssnelheid. 120Hz is een lust voor een oog en zodra je daar gewend aan bent geraakt, is er geen weg meer terug naar de 60Hz refresh rate van de S8.
Maximaal multitasken met de Galaxy S20
Kijken we onder de motorkap, dan zijn er grotere verschillen aan te merken. Zo beschikt de Galaxy S20 over 5G-ondersteuning met de razendsnelle Snapdragon 865, terwijl de Galaxy S8 het met een Snapdragon 835 moet doen. Bij het werkgeheugen zijn de verschillen nog groter. Waar je met de Galaxy S8 het met 4GB LPDDR4 RAM moet doen, beschik je met de Galaxy S20 over royaal 12GB LPDDR5 RAM werkgeheugen.
Aangezien apps steeds veeleisender worden, kan het met de S8 voorkomen dat apps die op de achtergrond draaien uit zichzelf moeten afsluiten. Natuurlijk is dat geen ramp, maar met de S20 ben je ervan verzekerd dat je van dit soort kleine tegenvallers voor zeker een paar jaar gevrijwaard bent.
De Samsung Galaxy S8 in de toekomst
De Galaxy S8 krijgt nog steeds gewoon software ondersteuning van Samsung. Daarom kan je ervan uit gaan dat jouw toestel ook een upgrade naar Android 10 zal krijgen. Toch is het maar de vraag hoe lang de ondersteuning nog zal duren. Vorige maand is het Zuid-Koreaanse bedrijf namelijk gestopt met de S7 te ondersteunen.
Zodra je geen ondersteuning meer krijgt, is het niet meer verstandig om apps met gevoelige informatie te gebruiken. Zo kan je met de S7 bankzaken beter regelen op je computer dan op die telefoon. Daarom is het op termijn dit misschien wel de beste reden om een upgrade naar een nieuwer toestel van Samsung te overwegen.
Met de Galaxy S20 kan je gezien Samsung’s reputatie zeker 3 en misschien wel 5 jaar software ondersteuning verwachten. Een nieuwe telefoon mag wat kosten, maar kan daarom wel goede aankoop voor de lange termijn zijn.
Samsung Galaxy S8 versus Samsung Galaxy S20: de camera
Het camerasysteem van de Galaxy S20 is een stuk verfijnder. Met een driedubbel camerasysteem in plaats van de enkele lens van de S8 kan je een stuk mooiere plaatjes schieten. Met de S20 beschik je over een 64 megapixel telefotolens en een 12 megapixel ultrawide lens, die de Galaxy S8 helaas mist. Daardoor krijg bij het nieuwste toestel van Samsung meer beeld te zien op een foto zonder een stap naar achteren te hoeven doen. Daarnaast is de kleurweergave en de scherpte van de foto’s logischerwijs een niveau hoger vergeleken de S8.
Toch kan je met de Galaxy S8 nog altijd echt prima foto’s maken. Wil je gewoon foto’s delen met familie en vrienden via social media en ambieer je geen bestaan als influencer? Dan hoef je met dit toestel niet te klagen.
Grote verschillen in de accu (op papier)
De Galaxy S20 heeft een stuk grotere batterij: 4000mAh in plaats van de 3000mAh van de S8. Toch betekent dat niet per se dat een nieuwe S20 veel langer meegaat dan een ongebruikte S8. De 120Hz verversingssnelheid is namelijk mooi voor het oog, maar veeleisend voor de batterij.
Het upgraden uit het oogpunt van de batterij moet je vooral doen als de accu van je S8 simpelweg niet meer is wat het geweest is. Mocht je al een keer je telefoon helemaal opgeschoond hebben en haal je alsnog het einde van de dag niet met normaal gebruik? Dan is een upgrade gewenst. Door je telefoon lang zonder stroom te laten zitten gaat de levensduur van elke accu achteruit. Zo zijn klachten op dit gebied deels te verklaren.
Conclusie
Een upgrade niet altijd nodig. Het zou goed kunnen dat je S8 nog steeds prima draait en dat klachten van beperkte aard zijn. De software en de accu zijn de twee grootste redenen om de S20 aan te schaffen. Het is immers irritant om je telefoon om de haverklap aan de lader te hangen en na 2021 is het waarschijnlijk niet meer verstandig om online te bankieren op je S8. Toch ben je voor de goedkoopste S20 ongeveer 750 euro kwijt. Als je een upgrade dus nog even kan uitstellen, zal je portemonnee dat echt kunnen waarderen. Is de Galaxy S8 dus verleden tijd? Waarschijnlijk niet. Het ligt voor de hand dat je er zeker nog een jaar mee vooruit kan.
Ben je benieuwd naar de specificaties van de Galaxy S20 in detail? Check dan dit artikel!