Hoe kom ik erachter of mijn account is gehackt?
Gehackt worden is echt verschrikkelijk, dus je wil er alles aan doen om het te voorkomen. Maar als het toch gebeurt, wil je er zo snel mogelijk achter komen.
Steeds meer hackers richten zich op gewone mensen om crypto te stelen, bankrekeningen te hacken of gewoon om te stalken. Het vervelende is ook, dat online criminelen steeds slimmer worden. Daarom is het verstandig om te weten hoe je jezelf kunt beschermen op bijvoorbeeld Gmail, Outlook of Facebook.
De eerste stap is uitzoeken of je bent gehackt. Elk type account heeft zijn eigen manier om dit te controleren, dus het kan even duren om uit te zoeken hoe je dit moet doen. Wij helpen je een handje met een paar populaire apps. Zo weet je precies wanneer het tijd is om actie te ondernemen.
Zo kom je erachter of je bent gehackt op Gmail
Als je denkt dat iemand in je Gmail-account heeft ingebroken, scrol dan helemaal naar beneden in je inbox totdat je Laatste accountactiviteit in de rechterbenedenhoek ziet. Klik op Details.
Er verschijnt nu een pop-upvenster vol met alle plekken waar je Google-account actief is. Als je ergens een locatie ziet die je niet herkent, zoals een land waar je recent niet bent geweest, of nog nooit bent geweest, klik dan op Beveiligingscheck. Daar kun je checken op welke apparaten je Google-account actief is.
Zie je een account dat je niet herkend, dan wil je het liefst zo snel mogelijk je wachtwoord veranderen. Hiervoor open je je Google-account en ga je naar Beveiliging > Wachtwoord. Geef je nieuwe wachtwoord op en selecteer Wachtwoord wijzigen.
Een inbraak controleren op Microsoft Outlook
Als je bang bent dat hackers toegang hebben gekregen tot je Microsoft Outlook-account, kun je checken wanneer en waar je bent ingelogd.
Om daar te komen, ga je naar je Microsoft-account, klik je op ‘Beveiligingsgegevens’ in het menu aan de linkerkant, en druk je op Recente activiteit. Nu zou je een pagina moeten zien met recente inloggegevens, zoals welk platform en apparaat zijn gebruikt, het type browser en het IP-adres.
Ben je gehackt dan kun je je account makkelijker beveiligen door op de link in de rechterbenedenhoek te drukken. Hier kun je een nieuw wachtwoord invullen en extra beveiliging toevoegen.
Je Apple-ID heeft een handige functie om hackers op te sporen
Bij Apple kun je makkelijk checken op welke apparaten je Apple ID is ingelogd via de systeeminstellingen. Op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen, tik je op je naam en scrol je omlaag om alle apparaten te zien waarop je bent ingelogd.
Als je op een apparaat klikt, kun je de details van dat apparaat bekijken, zoals het model, het serienummer en de versie van het besturingssysteem.
Is het foute boel, dan verander je je wachtwoord door naar Instellingen te gaan en op Inloggen en veiligheid > Wijzig wachtwoord te drukken.
Zo controleer je of je gehackt bent op Facebook en Instagram
De sociale netwerkgigant biedt een functie waarmee je kunt zien waar je account is ingelogd. Ga naar Instellingen > Wachtwoord en beveiliging > Waar je bent aangemeld.
Als je Instagram is gekoppeld aan je Facebook-account, kun je op dezelfde plek ook zien waar je bent ingelogd met Instagram. Als je geen Facebook hebt of de accounts niet zijn gekoppeld, ga dan naar het Accountcentrum van Instagram. Klik daar op Wachtwoord en beveiliging en daarna op Waar je bent aangemeld.
Hier kun je ervoor kiezen om uit te loggen bij specifieke apparaten, bijvoorbeeld als je ze niet herkent of als het oude apparaten zijn die je niet meer gebruikt. Voor extra beveiliging, kun je hier ook je wachtwoord wijzigen.
Hackers op WhatsApp spoor je makkelijk en snel op
Vroeger kon je WhatsApp alleen op één smartphone gebruiken, maar nu kun je de app ook op computers en via je browser gebruiken, dankzij de nieuwe functies van Meta.
Om te checken waar je met je WhatsApp-account bent ingelogd, open je de WhatsApp-app op je telefoon. Tik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en kies Gekoppelde apparaten. Hier zie je een lijst met alle apparaten waar je op bent ingelogd. Als je bent gehackt, klik je op het onbekende apparaat om je af te melden.
Optimaal beschermd tegen hackers: de beste passwordmanagers van 2024