7 geheime Spotify-functies die je nog niet kent van de app
Het is alweer vijftien jaar geleden dat we voor het eerst kennismaakten met Spotify. De app heeft de manier waarop we naar muziek luisteren voor altijd veranderd. Toch zijn er nog steeds een paar functies die je waarschijnlijk nog niet kent.
De enorme mijlpaal van Spotify is een mooi moment om eens te kijken naar een paar handige functies. Spotify heeft de laatste jaren in een enorm tempo nieuwe features gelanceerd. Dus het is niet gek dat je niet overal meer van op de hoogte bent.
@wantnl De OnePlus Open is officieel een feit 🔥 #oneplusopen #oneplus #op #android #smartphones
7 onmisbare functies op Spotify
Geen zorgen. Wij gaan je helemaal bijpraten. Deze zeven functies moet je echt even checken de volgende keer dat je Spotify inschakelt.
#1 Verfijn je aanbevelingen
Zitten jouw Discover Weekly- en Wrapped-lijsten vol met irritante Sing-Along Car Songs? Of kindermuziek die je voor de kleintjes speelt? Als je daar vanaf wilt, kun je jouw smaakprofiel aanpassen en nummers die je niet wilt opnemen verbergen.
Om dit te regelen, tik je eerst op de drie puntjes bovenaan de afspeellijst die je wilt afschermen. Kies daarna voor ‘Niet gebruiken voor je smaakprofiel’. Zo zal Spotify er geen rekening mee houden.
#2 Neem een diepe duik in je luisterstatistieken
Spotify Wrapped is niet je enige kans om je Spotify-statistieken te verkennen. Er is een enorm aanbod aan sites van derden die het hele jaar door vergelijkbare inzichten kunnen opgraven.
De meest voor de hand liggende is Stats for Spotify. De service geeft je een volledig overzicht van alles waar je naar hebt geluisterd in een periode naar keuze. Van de afgelopen vier weken tot de afgelopen zes maanden. Maar er zijn veel meer alternatieven. Bijvoorbeeld Last.fm, Obscurify en Spotify Pie.
#3 Stel een slaaptimer in
Veel mensen luisteren muziek of een podcast op Spotify om in slaap te komen. Er zijn genoeg playlists die je daar goed bij kunnen helpen. Maar als je eenmaal in slaap bent gedommeld, wil je natuurlijk niet dat de muziek de rest van de nacht blijft spelen. Daar kan een slaaptimer goed bij helpen. Als je die instelt, schakelt de muziek na een zelfgekozen tijdstip automatisch uit.
Om de slaaptimer te vinden, tik je op de voortgangsbalk van het nummer dat je afspeelt. Voor podcasts kun je op het maanpictogram rechts van de afspeelknop tikken om de slaaptimer in te stellen. Bij muziek klik je op de drie stippen in de rechterbovenhoek en scroll je naar ‘Slaaptimer’.
#4 Sluit Spotify aan op Shazam
Shazam is een van de meest populaire gratis apps ooit. Per minuut zoeken 23.000 mensen via de app een nummer op. Verbind je de Shazam-app met Spotify, dan kun je makkelijk en snel nieuwe nummers ontdekken en opslaan.
Veeg in de Shazam-app omhoog om de pagina ‘Mijn muziek’ weer te geven. Klik vervolgens op het tandwielpictogram in de linkerbovenhoek. Je ziet nu een optie om de app te verbinden met Spotify. Schakel ‘Shazam synchroniseren met Spotify’ in en alle nummers die je hebt geshazamd staan in een geautomatiseerde ‘My Shazam Tracks’-playlist.
#5 Verbeter je zoekvaardigheden
Net als Google, heeft Spotify een aantal handige shortcuts die je kunnen helpen bij het verfijnen van je zoekopdracht.
Als je bijvoorbeeld David Bowie zoekt samen met de modifier ‘year:1970-1980’ (zonder spaties), krijg je alleen nummers en albums uit die tijd te zien. Je kunt resultaten ook verfijnen met een bepaald genre, bijvoorbeeld: ‘genre:electronica’. Het is een handige manier om snel naar muziek te vinden, als je niet precies weet waar je naar op zoek bent.
#6 Verbind Spotify met Google Maps
Als je regelmatig rijdt met Google Maps, maar je geen fan bent van Android Auto of Apple CarPlay, dan moet je Spotify echt toevoegen aan Google Maps. Zo kun je overzichtelijk je muziek bedienen naast je routebeschrijving.
Open Google Maps en klik op je profielpictogram in de rechterbovenhoek. Tik nu op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Navigatie’. Hier vind je de optie ‘Bediening voor het afspelen van muziek’. Daar kun je Spotify verbinden door in te loggen en de voorwaarden te accepteren.
#7 Ontdek de meest bizarre microgenres
Diep begraven in Spotify’s ‘Speciaal voor jou’-hub ligt een eenvoudige manier om de vreemdste genres te ontdekken. Hier vind je afspeellijsten op basis van je luistergedrag, die een aantal microgenres bevatten waarvan je niet wist dat je ze leuk vond. Van goblincore tot begrafenismuziek.
Om je nichemixen te vinden, druk je op ‘Zoeken’ onderaan het scherm. Scroll vervolgens tussen de categorieën naar ‘Speciaal voor jou’. Tik hierop en scroll omlaag naar het gedeelte ‘Your Niche Mixes’. Daar vind je ongeveer tien lijsten van vreemde genres die je kunt ontdekken.
Spotify gaat flink duurder ‘Supremium’-abonnement introduceren