De verrassende geschiedenis van de klassieke ‘puppy ogen’
Een hondengezicht is bijna niet te weerstaan. Steeds als het diertje je met grote ogen aankijkt, kun je niks anders dan zwichten, maar hoe komt dat eigenlijk? Een team van de universiteit van Duquesne deed onderzoek naar de oorsprong van puppy ogen en ontdekte meer over de communicatie tussen mensen en honden.
Uit het onderzoek bleek dat honden na jarenlange evolutie sneller bewegende gezichtsspieren hebben dan mensen. Hierdoor kunnen ze niet alleen sneller, maar ook veel meer soorten gezichtsuitdrukkingen maken dan mensen. Puppy ogen komen hieruit voort. De dieren hebben een speciale spier in de buurt van het oog, waardoor ze deze onweerstaanbare gezichtsuitdrukking kunnen maken.
Korte en lange spieren
Dit is niet het enige verschil. Gezichtsspieren zijn te verdelen in twee categorieën: fast-twitch en slow-twitch. Fast-twitch spieren kunnen snelle gezichtsuitdrukkingen maken die niet lang vol te houden zijn, terwijl slow-twitch spieren juist langer kunnen aanhouden. Wolven communiceren bijvoorbeeld door langdurig te huilen. Dit houden ze vol dankzij deze spieren.
Het team vergeleek de aanwezigheid van beide spieren in het gezicht van wolven en honden. Ze ontdekten dat de honden overwegend fast-twitch spieren hebben, terwijl wolven een veel hoger aandeel slow-twitch spieren hadden. Dit verklaart waarom veel honden snel en kort blaffen en wolven juist langer huilen. De verhouding spieren verschilt echter per hondenras. Dit komt doordat de ene soort meer verwant is met wolven dan de ander.
Mensen en honden begrijpen elkaar als geen ander
Een paar kleine gezichtsspieren kunnen boekdelen spreken over de evolutie van onze favoriete viervoeters en het gedrag van mensen. De onderzoekers denken namelijk dat mensen honden selectief hebben gefokt vanwege de gezichtsuitdrukking. Mensen zijn immers beter in het herkennen van honden-emoties, dan die van soortgenoten zoals chimpansees. Omgekeerd werkt dit hetzelfde. Honden kunnen beter menselijke emoties herkennen dan die van mensapen.
Dit is opvallend, omdat je juist zou denken dat soortgenoten elkaar beter kunnen herkennen. Maar dit is dus alles behalve waar. Dat we het gezicht van honden zo goed kunnen lezen heeft alles te maken met ons verleden. In de prehistorie werden honden niet gevangen als voedsel, in tegenstelling tot katten, paarden of koeien,. Mensen zochten de dieren op voor gezelschap. De relatie tussen hond en mens evolueerde met de jaren, waardoor ze elkaar nu extreem goed kunnen begrijpen.
En hoe zit het eigenlijk met de oren van honden?
De wetenschappers kunnen niet wachten om te beginnen met vervolgonderzoek. Ze willen bijvoorbeeld onderzoeken of de vorm van de oren een verband heeft met de manier waarop de dieren communiceren. Wie weet leren we dan weer iets nieuws over onze trouwe viervoeter. Wat we al wel weten is dat honden veel meer lijken op mensen dan we al dachten. Uit onderzoek is gebleken dat honden heel veel overeenkomsten hebben met peuters. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Onderzoek wijst uit dat therapiehonden het beste medicijn zijn, voor alles!