Drie type apps waar Android-gebruikers voorzichtig mee moeten zijn
De Google Play Store is een vrij veilige haven om de nieuwste apps voor je Android-toestel te downloaden. Toch sluipen er af en toe wat gevaarlijke programma’s doorheen die vol zitten met virussen of malware. Wij vertellen je voor welke apps je moet opletten.
Heb je een Android- telefoon? Dan heb je via de Google Play Store toegang tot ontzettend veel apps. Dat is dan ook het credo van Android. Het moet een open systeem zijn waarbij je zelf bijna alles kunt bepalen. Toch heeft dat wel wat nadelige gevolgen. Zo slippen er af en toe wat onveilige apps tussendoor.
Oppassen voor Android-gebruikers
De App Store van Apple staat bekend om de flinke controle van apps. Google doet dat in de Play Store ook, maar net wat minder grondig. Hierdoor zijn er af en toe apps te vinden die gemaakt worden door mensen met slechte bedoelingen. In de lijstjes van slechte apps op Android komen we vaak dezelfde soorten tegen. Hoog tijd dus om dat op een rijtje te zetten.
Zaklamp-apps
Het is eigenlijk bizar hoeveel zaklamp-apps er te vinden zijn in de Google Play Store. Vaak zijn deze ook nog eens onnodig, aangezien er waarschijnlijk al een op je Android-toestel is geïnstalleerd. Wil je er toch een proberen van een externe partij, let dan goed op dat het geen app is met kwaadaardige bedoelingen. Vraagt deze app toegang tot allerlei bestanden, dan kun je het zeker beter laten. Waarom zou een zaklamp toegang willen tot bijvoorbeeld je contacten?
Keyboard-apps
We begrijpen heel goed dat je wellicht een ander toetsenbord op je Android-toestel wil. Je zoekt toch iets waarmee je het best kan typen. Toch komen apps uit deze categorie vaak terug op het lijstje van apps waar hackers van gebruik maken. Opletten, dus.
De beste Android-toetsenborden en hoe je ze zelf kunt installeren
Antivirus-apps
Dit is misschien wel de meest ironische in de lijst. Door middel van een antivirus-app wil je juist voorkomen dat je niet gehackt wordt. Van die angst proberen mensen met kwade bedoelingen juist gebruik te maken. Wij raden dan ook altijd aan om antivirussoftware te downloaden van bekende artikelen. Wij schreven hierover eerder al eens een artikel.
Zo voorkom je problemen op je Android-toestel
We moeten er wel een kanttekening bij plaatsen. De apps in deze lijst komen vaker voor in de lijstjes van gevaarlijke apps, maar dat betekent niet dat ze allemaal slecht zijn. Kijk dus ook goed naar de reviews en wie de uitgever is. Zo voorkom je problemen.
Natuurlijk richten hackers zich niet alleen op Android-toestellen. De internetcriminelen proberen elk kansje aan te grijpen om jou te pakken. Soms is de ene manier nog creatiever dan de ander. Zelfs op YouTube ben je niet meer veilig. Daarover lees je hier meer!