Glasvezel heeft de toekomst, maar wat zijn de voor- en nadelen?

Tech Jeroen Kraak 25 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Glasvezel wordt op steeds meer plaatsen aangelegd. Het is een alternatief voor de oude telefoonlijn. Maar wat is het precies en wat heb je eraan?

Wellicht zie je weleens reclames over glasvezel voorbijkomen, of is er al een monteur van KPN of Delta bij je langs geweest om het aan te leggen. Het is de grote vervanger voor de traditionele koperverbinding. De techniek bestaat al meer dan vijftig jaar, maar nu wordt het dan ook echt veelvuldig gebruikt.

@wantnl

WhatsApp verdwijnt van oude Samsung- en Android-smartphones 🤯 #whatsapp #apps #android #samsung #samsunggalaxy

♬ origineel geluid – WANT

Dit is glasvezel

Je kunt alleen een glasvezelabonnement gebruiken als er glasvezel bij je is aangelegd. Dit zijn speciale kabels, en hiervoor zijn de telecom- en kabelmaatschappijen verantwoordelijk.

Glasvezel is een kabel met extra dunne vezels. Deze kunnen data in een extreem hoge snelheid vervoeren door middel van lichtpulsen. Hierdoor is een draad in staat om 8.000 gigabit data te versturen. Dat zijn bijvoorbeeld 5 miljoen foto’s of 4 miljard telefoongesprekken.

Het voordeel van glasvezel is dat het ook steeds sneller wordt. Eerst leek 1 Gb per seconde aan glasvezel al veel, maar nu zijn er al abonnementen tot 5 Gb per seconde beschikbaar. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, al heb je er nu amper nog wat aan, aangezien veel apparaten deze snelheid dan ook niet ondersteunen. Aangezien deze abonnementen vaak duurder zijn, zouden we je dan ook aanraden om deze niet te nemen.

Overigens heeft niet iedereen glasvezel nodig. Vaak is de gewone internetverbinding zonder glasvezel al genoeg voor de meeste mensen. Als je bijvoorbeeld echter veel thuiswerkt met je partner tegelijk, online gamet of grote bestanden uploadt, is het een echt welkome toevoeging. Of natuurlijk als je echt nog sneller internet wil.

Waarom je Xbox-instellingen wellicht compleet verkeerd staan Online gamen gaat beter met glasvezel.

Zoveel kost glasvezel bij KPN, Delta en Odido

De prijs van de traditionele koperlijn en glasvezel is bij KPN gelijk. Het enige verschil is dat er met die laatste hogere snelheden mogelijk zijn, zoals een abonnement van 1 Gb per seconde en het hele snelle (maar dus ook op dit moment vrij nutteloze) 4 GB per seconde. Voor die twee abonnementen betaal je 52,50 euro en 67,50 euro. Dit bedrag is zonder enige andere service.

Odido is dan weer wat duurder dan KPN. Net zoals dat bedrijf biedt het ook glasvezel aan, met de snelheid van 1 Gb per seconde. Hier kost het echter 55 euro per maand.

Delta is het duurst qua glasvezel in Nederland. Voor het abonnement van 1 Gb per seconde betaal je 62,50 euro per maand. Een flink verschil dus met de andere twee aanbieders.

Bij de bovenstaande bedragen zijn expres geen acties genoemd. Het is dus de kale prijs. Vaak geven kabel- en telecommaatschappijen korting als je meerdere diensten bij ze afneemt. Je doet er dan ook goed aan om een vergelijking op maat te maken.

Toch is er wel een nadeel bij glasvezel. Je kunt  het alleen maar afnemen van de partij die het aanlegt. Zo kun je op het Odido-netwerk geen KPN-glasvezel nemen en omgekeerd. Alleen als ook een andere partij het door je straat heeft lopen, kun je bijvoorbeeld wisselen.

Hoe zit het dan met Ziggo?

Ziggo claimt overigens ook dat het glasvezel biedt, maar dat lijkt vooral een marketingterm. Deze glasvezel gaat namelijk niet verder dan de straatkast. Van die straatkast naar de woning liggen coaxkabels, die dan weer niet zo snel zijn als echte glasvezel. Zie het een beetje als wanneer je met de auto van de snelweg naar de bebouwde kom gaat. Daar kun je een stuk minder snel.

Ziggo heeft dan wel weer GigaNet, wat een downloadsnelheid biedt van 1 GB per seconde, wat even snel is als glasvezel. Uploaden gaat met 100 Mb per seconde echter 10 keer zo langzaam. Ook de pingsnelheid is lager, wat belangrijk is voor gamen.

Daarnaast is een kaal Ziggo-abonnement ook nog eens duurder dan twee van de drie aanbieders, terwijl je dus minder snelheid hebt.

Toekomst Formule 1-streamingdienst Viaplay steeds meer onzeker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen