Waarom je deze Gmail-instelling meteen moet aanpassen
De online-wereld is soms best gevaarlijk. Heb je een Gmail-account en gebruik je Google Agenda, pas dan goed op.
De wereld van hackers wordt steeds gevaarlijker. Deze digitale inbrekers slagen erin om e-mails en uitnodigingen te maken die levensecht lijken, maar in werkelijkheid een sluwe valstrik zijn. Heb je een Gmail-account? Dan moet je extra op je hoede zijn. Hackers hebben een slimme manier gevonden om via Google Agenda toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens.
Hackers sturen uitnodigingen naar de app die er betrouwbaar uitzien, maar in werkelijkheid proberen ze je persoonlijke informatie te stelen. Deze slimme truc heeft al duizenden slachtoffers gemaakt, en het is cruciaal om te weten hoe je jezelf kunt beschermen.
Het gevaar van hackers op Gmail en Google Agenda
De werkwijze van de hackers is geraffineerd. Je ontvangt een e-mail met daarin een kalenderuitnodiging, verpakt in een .ics-bestand. Deze uitnodiging lijkt afkomstig van een bekend bedrijf, zoals je bank of een grote webwinkel.
De link in de uitnodiging leidt naar een pagina die ook echt lijkt op een officiële site, bijvoorbeeld een Google Formulier of een ondersteuningspagina. Daar word je gevraagd persoonlijke gegevens in te vullen, zoals de inloggegevens van je Gmail-account of zelfs je betalingsinformatie. Zodra je dit doet, krijgen de hackers toegang tot je gegevens en vaak ook tot je bankrekening.
Volgens het beveiligingsbedrijf Check Point zijn er in slechts vier weken tijd al 4.000 van deze phishing-e-mails ontdekt in Gmail en Google Agenda. En dit aantal groeit snel. De hackers worden bovendien steeds beter in het kopiëren van de huisstijl en uitstraling van bekende merken, wat de valstrik extra overtuigend maakt.
Zo kun je jezelf beschermen
Gelukkig kun je actie ondernemen om er niet in te trappen en je Gmail-account extra te beschermen. Google adviseert om de instelling “Bekende afzenders” in Google Agenda in te schakelen. Met deze functie worden uitnodigingen van onbekende personen of bedrijven automatisch geblokkeerd. Om dit in te stellen:
- Open de Google Agenda-app.
- Tik op het menu in de linkerbovenhoek.
- Ga naar Instellingen en selecteer Algemeen.
- Schakel de optie Bekende afzenders in.
Deze Gmail-aanval laat zien hoe creatief cybercriminelen te werk gaan. Controleer altijd de afzender van een e-mail of uitnodiging en klik niet zomaar op links. Vertrouw je het niet? Negeer het bericht of verwijder het direct. Door alert te blijven en de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je gegevens beschermen tegen deze slimme vorm van phishing.