Gmail wil een bepaald soort mails uit je spamfilter halen
Via Gmail krijg je dagelijks waarschijnlijk ladingen mails waar je niet op zit te wachten, die mogelijk terecht in de spambak belanden. Maar een bepaald soort mails vindt Google toch belangrijk genoeg om gezien te worden, ook wanneer je je daar niet voor aanmeldt.
Mails die gestuurd worden vanuit een politieke campagne belanden, in elk geval in de Verenigde Staten, niet meer zomaar in je spamfilter. Campagnes staan natuurlijk in het teken van kiezers werven en daar willen politici alle middelen voor inzetten. En mail is natuurlijk een prima optie.
Politieke mails uit je spamfilter
Omdat politiek voor iedereen belangrijk is, en vrijwel alles politiek is, wil Google nu een pilot starten waarmee het politieke mails uit de spamfilter houdt. De US Federal Election Commission (FEC) moet dit plan nog wel goedkeuren. Eerder kreeg Google nog te maken met aantijgingen over eventuele vooroordelen en vermeende partijdigheid. Mails van bepaalde politieke partijen kwamen namelijk vaak in spammappen terecht.
Dat idee verwerpt het bedrijf door uit te leggen hoe spamfilters werken. Die kijken naar IP-adressen, domeinnamen, authenticatie en input vanuit gebruikers. Wanneer gebruikers aangeven mails in hun postvak in te willen krijgen, dan houdt het systeem daar rekening mee. Ook kunnen gebruikers mails aangeven als spam.
Nieuwe spamfilter voor politieke partijen
Een nieuwe spamfilter kan ervoor zorgen dat mails vanuit politieke partijen niet in de spammap terechtkomen. Dit moeten dan wel mails zijn van geautoriseerde kandidaten of partijen die geregistreerd zijn bij de FEC. Ook gaat Google vragen of ontvangers in het vervolg mails van die partijen willen blijven ontvangen.
Je krijgt als gebruiker dus altijd een opt-out. Daarnaast blijven de bestaande Gmail-filters (voor malware, phishing en illegale content) gewoon actief. Ook kun je mails gewoon als spam blijven markeren. Het wachten is nu op het besluit van de FEC en wat Google gaat doen na het afronden van een eventuele pilot. Of dit ook voor Nederland gaat gelden, is momenteel niet duidelijk.