Waarom je goed moet oppassen voor slimme stekkers
Slimme stekkers zijn een handige manier om apparaten op afstand te bedienen. Maar het is belangrijk om goed op hun gebruikslimieten te letten.
Het wordt weer kouder en dat betekent dat onze energierekening het weer zwaar te verduren heeft. We willen immers allemaal warm blijven. Slimme stekkers zijn handig om apparaten op afstand aan te sturen en energie te besparen, maar wist je dat je daar goed mee moet oppassen?
Vooral in de winter, als we meer elektrische apparaten gebruiken, is het belangrijk om slim en veilig om te gaan met deze technologie. Je vrienden van WANT nemen de belangrijkste punten even met je door. Zo kom je zonder problemen de koude maanden door.
Waarom je goed wilt opletten met slimme stekkers
Slimme stekkers zijn apparaten die je in een stopcontact stopt, waarna je elektrische apparaten (zoals lampen en kacheltjes) erop aansluit. Met een app op je telefoon kun je deze apparaten vervolgens op afstand bedienen en soms ook het stroomverbruik in de gaten houden.
Maar een slimme stekker heeft zijn grenzen. In Nederland en de rest van Europa werken de meeste huishoudens op 230 volt. Standaard stopcontacten zijn ontworpen voor een stroomsterkte van 16 ampère op een reguliere groep. Dit betekent dat een standaard Nederlands stopcontact een maximale belasting aankan van ongeveer 3680 watt (230V * 16A).
Slimme stekkers zitten vaak op het randje van die capaciteit, meestal rond de 15 ampère. Vooral apparaten die veel stroom vragen, zoals kachels en verwarmde dekens, kunnen snel te veel worden voor zo’n stekker.
In elk huis zit een elektrisch paneel (vaak ergens in de kelder of bijkeuken) met verschillende stroomonderbrekers die de elektrische circuits van je huis regelen. Wanneer een circuit te zwaar belast wordt, schakelt de stroomonderbreker zichzelf uit om oververhitting en kortsluiting te voorkomen.
Een standaard stopcontact is meestal ontworpen om 16 ampère te verwerken. Slimme stekkers hebben meestal dezelfde limiet, maar omdat ze minder robuust zijn dan ingebouwde stopcontacten, moet je goed opletten wat je erop aansluit.
Aansluiten op een verwarming
Derek Rhoades, gecertificeerd elektricien, legt uit dat de meeste slimme stekkers beperkt zijn tot een vermogen van 15 ampère. Dit betekent dat apparaten die constant veel stroom verbruiken – zoals elektrische kachels – een slimme stekker overbelasten, vooral bij langdurig gebruik.
Je slimme stekker kan technisch gezien ongeveer 1800 watt aan, maar voor de veiligheid wordt aanbevolen om het stroomverbruik niet boven 1440 watt te laten komen, zeker niet voor lange periodes.
Slimme stekkers kunnen handig zijn voor verschillende apparaten, maar het aansluiten van verwarmingsapparaten is een heel ander verhaal. Apparaten zoals ruimteverwarmers gebruiken veel energie en kunnen een slimme stekker snel overbelasten.
Voor langdurig gebruik wordt daarom aangeraden om een maximum van 80 procent van de totale belasting aan te houden, oftewel rond de 1440 watt. Een lagere stand gebruiken op je kachel helpt dus om het risico op overbelasting te verminderen.
Welke stekker wil je hebben?
Niet alle slimme stekkers zijn hetzelfde. Kijk daarom goed naar de specificaties voordat je er eentje koopt. Sommige merken zoals TP-Link, Kasa, Amazon en Philips Hue bieden opties aan die goed zijn voor normaal huishoudelijk gebruik, maar niet ontworpen zijn voor intensieve verwarmingsapparaten.
Heb je apparaten die je op een slimme stekker wilt gebruiken in de winter, zoals een ruimteverwarmer? Zorg ervoor dat je een stekker kiest die de stroomvraag van je apparaat veilig aankan. Bij twijfel kun je ook altijd voor de veilige optie gaan en het apparaat rechtstreeks in een stopcontact steken in plaats van via een slimme stekker.