Is een goedkope OLED-tv te mooi om waar te zijn?

Tech Jeroen Kraak 18 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Een OLED-tv verandert je films, series en games voor goed, maar is wel behoorlijk prijzig. Zijn goedkope OLED's beschikbaar, of zijn ze te mooi om waard te zijn.

Als je op zoek gaat naar een OLED-tv, valt je waarschijnlijk één ding op: de prijzen. Een exemplaar kost je vaak meer dan duizend euro.

Toch zijn er een aantal goedkopere opties. Is dat een goede deal, of kun je die beter in het schap laten staan?

Wat is een OLED-tv?

Om bij het begin te beginnen, is het handig om te weten wat OLED precies is. OLED is een speciale techniek voor beeldschermen die gebruikmaakt van organische verbindingen. Hierdoor is het mogelijk om elke pixel afzonderlijk te verlichten. Bij LCD is dat niet mogelijk en daar wordt achtergrondverlichting gebruikt.

Het grote verschil is dus dat OLED ervoor zorgt dat op een zeer fijn niveau licht en donker kunnen worden weergegeven. Bij een OLED-tv is zwart dan ook echt zwart, en zie je geen gloed zoals bij LCD. Daarnaast zorgt het voor een extra goed contrast.

Is een goedkope OLED-tv te mooi om waard te zijn?
Netjes in de woonkamer. (Afbeelding: Samsung)

Een nadeel van de technologie is wel dat de helderheid en de kleuren minder intens kunnen zijn, hoewel dit elk jaar verbetert. Er zijn tegenwoordig ook televisies die QLED en OLED combineren. Hierbij heb je dus het echt zwarte beeld van OLED, gecombineerd met de helderdere kleuren van QLED. Een nadeel is wel dat deze televisies ook meteen wat duurder zijn.

De prijzen van OLED-tv’s

Als je naar de prijzen van OLED-tv’s kijkt, zie je dat het haast onmogelijk is om onder de 1000 euro te komen. Sterker nog, bij MediaMarkt vind je ze zelfs niet voor die prijs. Bij Bol.com zijn er echter wel een aantal te vinden, maar dat zijn niet de bekendste merken. Zou je voor een aankoop van honderden euro’s het echt aandurven met een merk zoals Metz of Coocaa?

Wat ons betreft kun je beter voor een gerenommeerd merk gaan zoals LG of Philips. Want haast net zo belangrijk is het besturingssysteem dat op de televisie zit. Je wilt natuurlijk dat je Netflix-app lang beschikbaar blijft en dat er een appwinkel is met genoeg apps om uit te kiezen.

Oudere modellen

De nieuwere OLED-modellen van merken als Samsung, LG en Sony zijn vaak flink duurder. Je ziet dan ook dat winkels vaak 2023-modellen aanbieden. Als je denkt dat die misschien niet goed werken, heb je het mis. Het is vaak een ideale kans om goedkoper een televisie te kopen.

De LG C3 komt uit 2023.
De C3. (Afbeelding LG

De stappen die makers van OLED-tv’s tegenwoordig maken, zijn niet al te groot. Als je bijvoorbeeld reviews leest over een LG C4 en een LG C3, zie je dat de verschillen niet enorm zijn. Er zit wellicht net een wat krachtigere processor in en de AI en kleuren zijn misschien net wat beter. Desondanks kunnen de prijzen honderden euro’s verschillen, vooral als de nieuwe OLED-tv net gelanceerd is.

Toch is het ideaal om een ouder model te kopen, omdat televisies vaak honderden euro’s zakken in prijs. Eigenlijk is dat de ideale manier om een nieuwe OLED-tv te kopen, zonder de hoofdprijs te betalen. Daarnaast loont het ook om de acties van winkels te checken. Regelmatig zijn OLED-tv’s honderden euro’s goedkoper waardoor ze ineens wel behapbaar zijn. Zo zijn er tijdens Black Friday regelmatig acties.

Een nieuwe OLED-tv is dus nog steeds een flinke investering, maar qua beeldkwaliteit krijg je er ontzettend veel voor terug. Toch zijn er manieren om goedkoper een OLED-tv te scoren, en je levert dan ook echt niet veel in qua kwaliteit.

Deze dure draadloze LG OLED-tv is de droom van gamers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen