Vergeet AI, Google en Musk: deze cyborg-computer is ons doemscenario
Hoewel we nu al voor een groot deel afhankelijk zijn van computers, zal dat in de toekomst nog veel meer het geval zijn. Het is al zorgwekkend wat bedrijven als Google over je weten en hoe AI dit proces kan versnellen. Of wat te denken van de hersenimplantaten van Elon Musk. Toch kan het nog enger: een cyborg.
Bij een cyborg denk je waarschijnlijk aan de gelijknamige superheld uit de DC Comics en films, of aan de Borg uit Star Trek. Het klinkt dus vooral als sciencefiction, maar wetenschappers aan de Bloomington University in de Amerikaanse staat Indiana hebben nu daadwerkelijk een echte cyborg ontwikkeld. Het onderzoek is te vinden op het wetenschappelijke medium Nature Electronics.
Een cyborg is een term die wordt gebruikt voor de samensmelting tussen mens en machine. In Indiana is het in dit geval een combinatie tussen mens en computer. Hierbij is de computer verbonden met de hersenen van de mens om de machine zoals een mens te laten denken.
Wetenschappers maken een cyborg-computer
Veel wetenschappers willen maar al te graag een computer maken die kan denken als de mens. Dat heeft natuurlijk een aantal voordelen, aangezien het kan helpen met wetenschappelijk onderzoek. Aan de andere kant is het ook ontzettend eng, want als wij mensen iets hebben bewezen, is het wel dat onze ideeën ook vreselijke gevolgen kunnen hebben.
Er zijn dan ook veel ethische bezwaren om echte cyborgs te ontwikkelen. Desondanks hebben de wetenschappers uit Indiana zich aan alle voorschriften gehouden.
De ontwikkelde cyborg gebruikt alleen het menselijk hersenweefsel voor zijn processen. Hierdoor is deze wel minder efficiënt dan een computer die gebruikmaakt van hardware en AI.
Dit hersenweefsel is gekweekt in een laboratorium. Dat is gedaan door pluripotente stamcellen in verschillende soorten hersencellen te brengen en ze vervolgens te vormen tot ‘3D mini-hersenen’. Deze kleine hersenen bevatten structuren die vergelijkbaar zijn met het menselijk brein. Je kunt de combinatie dus een echte cyborg noemen.
Nog geen echte mensenhersenen, maar…
Hoewel de hersenen dus werken als een echt brein, zijn het geen echte hersenen. Ze hebben geen bewustzijn en emoties. Het enige wat ze doen, is elektrische signalen nabootsen zoals in ons brein.
Deze hersenen zijn dan ook nog niet zo krachtig. De onderzoekers speelden het geluid af van acht mannen die Japanse klanken uitspreken. De computer moest de verschillende mannen identificeren. Dat deed het met een nauwkeurigheid van 78 procent.
De cyborg-computer staat nu nog in de kinderschoenen en is dus nog onschuldig. Maar met de techniek kan het wellicht in de toekomst mogelijk zijn dat echte hersenen en een computer gecombineerd kunnen worden. Dat gaat dus nog iets verder dan de hersenimplantaten van Neuralink van Elon Musk. En dus ja, er is zeker een reden om bang te zijn.
3 wetenschappelijke feiten over het brein die je pet te boven gaan