Google gaat Apple achterna met Play Store (en dat is goed nieuws)

Apps Jeroen Kraak 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Google gaat de Play Store flink onder handen nemen. De grote vraag is of je er als gebruiker echt wat van gaat merken.

De App Store van Apple en de Play Store van Google zijn de laatste maanden vol in het nieuws. Dat komt vooral door de rechtszaak tussen Epic Games en Apple over de percentages van aankopen die app-makers moeten afstaan en betalingen buiten de App Store om.

Kritiek op de App Store en Play Store

De macht die Apple en Google via hun digitale winkels is te groot volgens verschillende app-makers die langzaam in opstand komen. Apple heeft zijn beleid daarom al een beetje aangepast. Zo hoeven kleine uitgevers minder af te dragen en laat het bedrijf nu betalingssystemen toe van derde partijen.

Toch is Google nu het bedrijf die de grootste verandering toepast aan zijn Play Store. Het bedrijf komt nu met een flinke update van zijn voorwaarden voor ontwikkelaars. Om precies te gaan zet het de schop in abonnementen. Google deed het voorheen ongeveer hetzelfde als Apple. Het eerste jaar moet een ontwikkelaar 30 procent van het abonnementsbedrag afstaan en in het tweede jaar 15 procent.

Google pakt het anders aan

Nu is het anders. Ontwikkelaars hoeven in de toekomst nog maar 15 procent van een abonnement af te staan in plaats van de 30 procent. Dat geldt ook voor abonnementen in het eerste jaar en niet alleen zogenaamde reader-apps als Netflix. Hopelijk betekent dat, dat bedrijven ook de prijs van hun abonnementen gaat verlagen, zodat jij minder hoeft te betalen.

Google legt haar beslissing uit in een blogpost “Digitale abonnementen zijn een van de snelst groeiende manieren van inkomsten voor ontwikkelaars, maar we weten dat abonnementsbusiness zorgt voor specifieke uitdagingen.” Google laat weten dat het voor bedrijven lastig kan zijn om van de 15 procent te profiteren in het tweede jaar. Daarom pakt het nu het percentage van het eerste jaar aan.

Daar blijft het niet bij. Google laat weten om het percentage in sommige categorieën nog verder te verlagen naar 10 procent. Het zou gaan om zaken als e-books en muziekstreamingdiensten.

De veranderingen gaan in op 1 januari 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen