Met deze verborgen instellingen haal je het meeste uit Google Assistent
Met Google Assistent kun je alles makkelijk met je stem bedienen. Toch heeft de spraakassistent een paar gebreken die we graag zouden fixen. En dat kan!
De Google Assistent heeft zoveel handige functies dat veel mensen niet meer zonder kunnen. De slimme assistent kan je helpen met dagelijkse taken en je kunt zelfs je hele Smart Home met je stem bedienen.
Toch zijn er enkele privacykwesties en kleine ergernissen die je ervaring kunnen verstoren. Gelukkig hebben we vijf manieren verzameld om je Google Assistent-ervaring aan te verbeteren.
#1 Voorkom dat Google Assistent je stem opneemt
Google heeft in 2020 wijzigingen doorgevoerd in hoe ze omgaan met je spraakopnames. Als je je hebt aangemeld, bewaart Google je stemopnames zodat medewerkers kunnen meeluisteren om de Google Assistent te verbeteren.
Heb je hiervoor geen toestemming gegeven, geen zorgen. De Google Assistent slaat je opnames dan niet op. Heb je je wel aangemeld, dan kun je dit uitzetten, kiezen hoe lang ze bewaard blijven of ze zelf verwijderen.
Er is een makkelijke manier om dit uit te zetten. Op je computer ga je naar myactivity.google.com. Klik linksboven op de drie streepjes, dan op Activiteitsopties. Haal het vinkje weg bij Spraak- en audioactiviteit opnemen zodat Google je stem niet opslaat.
#2 Stop Verder praten
Met de functie Verder praten kan Google naar je vervolgvragen luisteren zonder dat je weer ‘Hey, Google’ hoeft te zeggen. Dit is handig, maar soms luistert de Google Assistent door terwijl je geen vervolgvraag hebt. Nogal ingewikkeld als je een gesprek hebt met iemand anders in de kamer. Gelukkig kun je de functie makkelijk uitzetten.
Om Verder praten uit te zetten ga je naar de Google Home-app en klik je rechtsboven op je profielfoto. Ga dan naar Assistent-instellingen en druk op Verder praten. Hier kun je de functie uitschakelen en zien op welke apparaten dit effect heeft.
#3 Pas de gevoeligheid van de Google Assistent aan
Je weet waarschijnlijk al dat de Google Assistent reageert als je ‘Hey Google’ roept. Maar soms reageert de assistent ook op woorden die erop lijken, zoals ‘koepel’ of ‘poedel’. Als dit te vaak gebeurt, is de gevoeligheid waarschijnlijk te hoog. Dit kun je aanpassen zodat Google Assistent niet steeds onbedoeld reageert.
Om de gevoeligheid aan te passen, open je de Google Home-app. Tik onderaan op Home. Selecteer vervolgens de slimme speaker of het slimme display dat je wilt aanpassen. Tik rechtsboven op Apparaatinstellingen. Ga naar Audio en kies voor Gevoeligheid voor Hey Google. Hier kun je instellen hoe gevoelig de Google Assistent moet zijn, van ‘minst gevoelig’ naar ‘meest gevoelig’.
#4 Schakel de camera op je display uit
Een aantal smart displays met Google, zoals de Nest Hub Max, Lenovo Smart Display, of JBL Link View, hebben een ingebouwde camera. Dat is fijn, want dan kun je een extra oogje in het zeil houden of videobellen.
Maar er zijn ook genoeg situaties te bedenken waarop je de camera liever niet aan hebt staan. In dit soort gevallen kun je makkelijk de camera uitzetten. Bij JBL en Lenovo kun je dit doen met een fysieke sluiter. Bij de Nest Hub Max gaat het net iets anders.
De makkelijkste manier om de camera en microfoon op de Nest Hub Max uit te zetten, is door de schakelaar aan de achterkant om te zetten. Een lampje naast de cameralens laat zien of de camera aan of uit is. Vergeet niet om deze schakelaar weer om te zetten als je de camera wilt gebruiken.
#5 Verwijder recente activiteiten bij Google
Net als spraakopnamen slaat de Google Assistent ook info op over de websites en apps die je gebruikt met je Google-account. Als je je zorgen maakt om je privacy, kun je deze instellingen uitzetten.
Open de Home-app en tik rechtsboven op je profielfoto en ga naar Assistent-instellingen. Tik rechtsboven op je profielfoto en kies voor Mijn activiteit. Daar kun je bepalen welke info Google verzamelt over je online en app-activiteit. Je kunt ook instellen dat je gegevens automatisch worden verwijderd en kiezen hoe vaak dit gebeurt.
Flirten met je favo beroemdheid: Google gaat er (mogelijk) voor zorgen