Wat Google Chrome jaren stiekem toch deed met Incognito Mode
Waan je je veilig in de icognito-modus van Chrome? Dan zit je dus mis, want Google verzamelde miljarden gegevens die het nu moet verwijderen.
Google biedt naast de gewone Chrome ook een speciale Incognito-modus aan. Ideaal als je op je privacy gesteld bent en niet gevolgd wil worden door anderen (zou je denken). Helaas blijkt dat toch niet te werken zoals je verwacht.
Google bleek, ondanks dat het privacy beloofde, toch gegevens te verzamelen van gebruikers die de incognito-modus in Chrome gebruikten. Een aantal daarvan waren het daar niet mee eens en spanden een rechtszaak aan. Als onderdeel van een schikking gaat Google miljarden gegevens verwijderen, maar wat is er precies aan de hand en hoe surf je wel veilig?
De incognito-modus in Google Chrome
Chrome is de internetbrowser van Google. Veel mensen gebruiken ‘m omdat die razendsnel is en makkelijk samenwerkt met andere Google-diensten zoals Gmail en Android.
Als je met je rechtermuisknop op het Chrome-logo klikt op de desktop, of op de drie puntjes in de Chrome-app op je mobiele telefoon, kun je een Incognito-venster openen. Google wekt daarmee de gedachte dat anderen en het bedrijf zelf niet kunnen zien wat je doet.
Het grote voordeel hiervan is dat je geschiedenis niet wordt opgeslagen. Misschien schaam je jezelf bijvoorbeeld als je een bepaalde site bezoekt, of wil je niet dat die terugkomt in je zoekgeschiedenis. Dan is de incognito-modus de ideale oplossing.
Maar zo incognito bleek die niet te zijn en Google heeft de Chrome-gebruikers daarover niet goed gewaarschuwd. Als gevolg daarvan spanden gebruikers van de browser een rechtszaak aan tegen de techreus en eisten 5 miljard dollar en aanpassingen aan de incognito-modus. Tot een beslissing van de rechter kwam het niet, want de partijen besloten om te schikken.
Dit houdt de schikking in
In december wisten we dus van die schikking, maar niet wat deze behelsde. Dat is nu dus bekend geworden dankzij de Wall Street Journal. Daaruit blijkt dat Google miljarden aan data gaat verwijderen. De grote vraag is of het alleen om data uit het verleden gaat, of ook om toekomstige data. Chrome waarschuwt nu namelijk wel voor wie je browsergegevens kan zien (inclusief Google zelf).
Bovendien gaat het de aankomende vijf jaar automatisch cookies van derden blokkeren, tenzij je de functie uitvinkt. Daarnaast spreekt het ook af om geen technologie in te zetten waarmee het herkent welke gebruikers de incognito-modus aan hebben staan.
Hoewel er vijf miljard dollar werd geëist, is dat bedrag van de baan. Google hoeft door de schikking niets te betalen, maar gebruikers hebben wel het recht om individueel tegen Google te procederen. Tenminste, als er schade bewezen kan worden.
Zo surf je echt veilig
Gelukkig zijn er wel alternatieven om alsnog echt incognito te surfen, alleen moet je hiervoor niet bij Chrome zijn. Zo is DuckDuckGo misschien wel de bekendste browser als privacy echt belangrijk voor je is. Deze verzamelt niet je gegevens en zorgt er ook voor dat je niet getrackt wordt.
Een andere optie is Brave. Deze browser blokkeert automatisch trackers en advertenties. In de Android- en desktop-versie zit zelfs een VPN ingebouwd om nog veiliger te surfen.
En juist die VPN is een handige toevoeging, aangezien deze je locatie verbergt. Daarnaast versleutelt de dienst je gegevens, waardoor niemand ziet wat je doet. Dit is vooral handig tegen hackers, trackers en anderen die uit zijn op je gegevens.
Een VPN is ook los aan te schaffen, waardoor je niet alleen afhankelijk bent van een bepaalde browser. Daarnaast werkt hij ook je andere internetverbindingen. Ideaal als je bijvoorbeeld Netflix-content uit een ander land wil kijken, of als je je gameverbinding wil beschermen.
Apple, Google en Meta kunnen 10% jaaromzet verliezen als Europa dat wil