Alles wat je wil weten van de Incognito-modus in Google Chrome

Apps Sam Dille 11 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

De Incognito-modus van Google Chrome is een uitkomst voor mensen die waarde hechten aan hun persoonlijke ruimte. Er zijn wel wat belangrijke dingen die je over de functie wilt weten.

Tijdens het surfen op Google Chrome ben je vast weleens de Incognito-modus tegengekomen. Het is een handige functie als je behoefte hebt aan wat extra privacy op het wereldwijde web.

Maar er zijn wel wat belangrijke dingen die je wilt weten over de privéfunctie. We nemen de belangrijkste punten even met je door, zodat je goed voorbereid kan surfen.

Zo werkt de Incognito-modus van Google Chrome

Incognito-modus in Google Chrome is een soort geheime schuilplaats voor je surfgedrag. Als je de functie gebruikt, houdt Chrome geen geschiedenis bij van de websites die je bezoekt. Google slaat ook geen cookies, cache en andere gegevens op.

Wil je gebruikmaken van de Incognito-modus dan druk je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Daar selecteer je ‘Nieuw incognitovenster’. Zodra je dit hebt gedaan, opent er een nieuw venster waarin je vrij kunt browsen zonder dat anderen kunnen zien wat je hebt gedaan.

Nadat je het venster hebt gesloten, kunnen andere gebruikers niet meer zien wat je op Google Chrome hebt bekeken. Maar je bent niet volledig onzichtbaar. De website zelf en je internetprovider verzamelen nog wel gegevens over je surfgedrag. Houd dat in je achterhoofd als je de Incognito-modus gebruikt.

Ook zijn er nog steeds manieren waarop je kan worden gevolgd. Soms kunnen je activiteiten nog steeds worden opgemerkt door je besturingssysteem, beveiligingslekken in je browser, of zelfs door vervelende hackers. De Incognito-modus is dus zeker geen vervanger voor een VPN.

Waarom je de functie nooit helemaal kunt vertrouwen

De Incognito-modus is dus eigenlijk een stuk minder veilig dan je denkt. Sterker nog: Google zelf pikt er ook een graantje van mee. De techgigant verzamelt ook gegevens van Incognito-gebruikers, waaronder je IP-adressen, apparaatgegevens, browsergeschiedenis.

Een aantal gebruikers was van mening dat Google Chrome niet goed genoeg waarschuwde voor de risico’s en sleepte het bedrijf voor de rechter. Uiteindelijk kwam het tot een schikking tussen het bedrijf en de eisers.

Google verbetert subtiel incognito-modus in Chrome en dat heeft een reden
Dit krijg je nu te zien wanneer je een incognito-venster opent. (Afbeelding: Google)

Daaruit blijkt dat Google miljarden aan data gaat verwijderen. Bovendien gaat het de aankomende vijf jaar automatisch cookies van derden blokkeren, tenzij je de functie uitvinkt. Daarnaast spreekt het ook af om geen technologie in te zetten waarmee het herkent welke gebruikers de incognito-modus aan hebben staan.

Wat zijn de alternatieven?

Of je echt honderd procent veilig bent bij Google Chrome, weet je dus nooit zeker. Daarom kan het geen kwaad om ook te kijken naar alternatieven. DuckDuckGo is bijvoorbeeld een goede optie. De webbrowser verzamelt geen gegevens en beschermt je ook extra tegen hackers. Zo surf je dus eigenlijk altijd in een soort Incognito-modus.

En het blijft ook heel handig om een VPN te gebruiken. Deze creëert een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Je kunt voor de dienst betalen, maar er zijn ook een aantal gratis opties. In onderstaand artikel vind je onze favoriete gratis VPN’s voor Android:

Haal meer uit Netflix met deze gratis VPN’s voor Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen