Google kondigt tijdens I/O 2024 de toekomst van AI aan
Google heeft tijdens I/O 2024 zijn toekomstplannen laten zien omtrent AI. Dit kun je allemaal verwachten.
Zoals Apple WWDC heeft, heeft Google I/O 2024. Tijdens het evenement voor ontwikkelaars toont Google waar het allemaal mee bezig is. Nee, geen hardware zoals de Pixel 8a, het gaat tijdens het evenement puur om software zoals Android en Gemini.
En als we het hebben over software bij Google, komen we meteen uit bij AI. Dat is dan ook het toverwoord van het bedrijf. Waar het eerder een valse start maakte met Bard, lijkt Gemini nu echt in de volgende fase van het bedrijf te zijn.
Betere Google-zoekresultaten via de AI van Gemini
In alle Google-producten met meer dan twee miljard gebruikers is Gemini ingebouwd. Als je zoekt via Google krijg je een soort ChatGPT-ervaring laat het tijdens I/O zien. Zo kun je vragen stellen in meerdere stappen, zoekresultaten aanpassen en is het mogelijk om vragen te stellen met video’s. Dat kan dan weer via Google Lens.
Je wilt wel weten dat alle informatie dan ook klopt en daarom worden linken naar bronnen er gewoon bij gevoegd. Overigens geldt dat niet bij elke zoekopdracht, want overal hoef je geen hele uitleg bij te hebben.
Verbeteringen voor Android tijdens Google I/O 2024
Gemini mag niet ontbreken in Android. Het besturingssysteem heeft al flink wat AI in zich, maar er komen nog meer nieuwe functies aan zien we tijdens Google I/O
Zo kan Circle to Search straks studenten helpen met hun huiswerk. Als je bijvoorbeeld een som omcirkelt, krijg je er van Google nu een uitleg bij. Ideaal voor vakken zoals wiskunde en natuurkunde.
Daarnaast kun je Gemini in Android ook gebruiken als een soort laag boven je app. Hiermee kun je gegenereerde afbeeldingen bijvoorbeeld naar Gmail of Google Messages brengen. Met Gemini Advanced is het mogelijk om vragen te stellen over een PDF, waarna hij meteen het juiste deel uitlicht.
Bij Google I/O komen ook neptelefoontjes aan bod. Gemini herkent deze in Android. Het geeft je dan meteen een waarschuwing. Dat herkennen lukt omdat Gemini patronen herkent. Zo ben je criminelen te slim af.
Maar Gemini Nano helpt bijvoorbeeld ook slechtziende mensen door de TalkBack-functie. Het beschrijft wat er op een afbeelding gebeurt. Zo komen zij meer te weten over details op een foto die een vriend stuurt, of krijgen ze extra informatie tijdens het online winkelen.
Gemini in foto’s en Gmail
Maar Gemini wordt niet alleen gebruikt voor de zoekmachine. Het helpt je ook bij het vinden van je foto’s als je Google Foto’s gebruikt, zien we tijdens Google I/O. Je kunt allerlei vragen stellen zoals: laat me de beste foto zien van elk nationaal park dat ik heb bezocht, of: laat me elk thema zien dat we bij de verjaardag van onze dochter hebben gebruikt.
Gemini begrijpt dus je vraag en probeert een correct antwoord te geven. Gebeurt dit niet? Dan onthoudt hij de correcties die je doorgeeft voor een volgende keer.
Gemini komt ook naar Google Workspace. Daar vallen diensten onder zoals Gmail, Docs en Drive. Je vindt het in de toekomst in een speciaal paneel aan de zijkant. Daar kun je allerlei vragen stellen, zoals een e-mail of tekst laten herschrijven of verbeteringen aangeven.
VEO en Imagen 3 tijdens Google I/O 2024
Maar er is meer dan Gemini, want een van de meest indrukwekkende demo’s tijdens Google I/O was VEO. Net zoals OpenAI heeft nu ook Google een programma waarmee je AI-video’s kunt maken. Daarnaast kondigt het ook Imagen 3 aan, waarmee je via AI afbeeldingen kunt genereren.
Met VEO is het mogelijk om 1080p video’s te maken in verschillende stijlen. Deze duren zo’n één minuut. Je hoeft alleen maar een goede prompt in te voeren. Het taalmodel begrijpt begrippen zoals “timelapse” en “aerial shots of a landscape.”
Je kunt helaas VEO nog niet zelf gebruiken. Google geeft alleen geselecteerde creators toegang tot de dienst. Zij kunnen zich opgeven via een speciale wachtlijst. Sommige VEO-functies komen wel naar YouTube Shorts en andere producten.
Imagen 3, de AI-fotodienst van Google, krijgt wat verbeteringen. Het begrijpt nu beter de taal, waardoor je meer uit je prompts haalt. Daarnaast kan het daarmee ook zaken wat persoonlijker maken zoals een verjaardagswens of een slide in je presentatie. Functies die je dus ook op je Android gaat terugvinden via Gemini.