Deze Nederlandse apps zijn hét alternatief voor Google Maps

Apps Jeroen Kraak 10 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Door de acties van Donald Trump zoeken mensen Europese alternatieven voor de big tech uit de Verenigde Staten. Twee Nederlandse bedrijven nemen het op tegen Google Maps.

Google Maps is de bekendste navigatie-app van de wereld. Bekende alternatieven zijn Waze (ook van Google) en Apple Maps. Deze zijn allemaal eigendom van Amerikaanse bedrijven. Niet fijn als je een signaal wil afgeven aan Donald Trump.

Gelukkig zijn er op het gebied van navigatie twee Nederlandse alternatieven. Wij nemen ze met je door.

De Nederlandse aanval op Google Maps

Het lijkt lastig om van Google Maps of Apple Kaarten over te stappen naar een ander alternatief. Je bent de interface en bediening van de app gewend. Het kost dus wat tijd om te wennen. Gelukkig zijn er in TomTom en Magic Earth twee alternatieven.

TomTom Go

Laten we beginnen met de bekendste: TomTom. Dit bedrijf ken je waarschijnlijk van de navigatiesystemen van vroeger. Je kocht een apart apparaatje voor in de auto dat je de weg wijst. Gelukkig kan je dat nu met je smartphone, wat makkelijker is en je ook nog tijd bespaart.

TomTom heeft met TomTom Go een eigen alternatief voor Google Maps. Deze app is zeer uitgebreid en toont je ook flink wat informatie. Je ziet realtime verkeer, flitsers en hij kan rekening houden met laadpalen of tankstations. Dit doe je door een speciaal profiel voor je auto aan te maken. Je ziet zelfs realtime hoe duur de benzineprijs bij een bepaald station is.

Deze Nederlandse apps zijn hét alternatief voor Google Maps
(Afbeelding: TomTom)

Het is ook mogelijk om ‘m meer te tweaken. Waar Google Maps een standaard uiterlijk heeft, kan je bij TomTom Go zelf kiezen welke informatie je op je scherm wil zien. Het downloaden van kaarten doe je per land, zodat het ruimte bespaart en je echt alle wegen ziet.

Een handige toevoeging is dat er rijbaanbegeleiding is, waardoor je precies weet welke baan je moet pakken als je wil voorsorteren.

Helaas zijn er ook nadelen ten opzichte van Google Maps. Zo werkt de navigatie alleen voor auto’s. Daarnaast moet je voor de app een abonnement nemen als je meer kilometers rijdt dan de gratis versie toelaat. Daarentegen kan je bij TomTom Go zelf aangeven of je wel of geen gegevens deelt. Bij Google Maps heb je die keuze weer niet. De app kost 3,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar.

Magic Earth – het privacy-alternatief voor Google Maps

Een onbekendere vervanger voor Google Maps is Magic Earth. Deze navigatie-app richt zich vooral op privacy. Je kan het vergelijken met DuckDuckGo, maar dan op het gebied van kaarten. De app volgt en verkoopt je gegevens niet.

Magic Earth gebruikt OpenStreetMap, wat een soort Wikipedia is voor kaarten. Het is open-source, wat betekent dat gebruikers wijzigingen kunnen aanbrengen. Dat heeft goede en slechte punten. Een kaart is soms razendsnel bijgewerkt, maar op punten die minder druk zijn, kan het soms voorkomen dat een kaart verouderd is.

Deze Nederlandse apps zijn hét alternatief voor Google Maps
(Afbeelding: Magic Lane)

Magic Earth waarschuwt daarnaast ook voor flitsers en files, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Daarnaast is ook altijd de maximale snelheid in beeld, iets wat Google Maps de laatste tijd ook doet. Als je te hard rijdt, hoor je ook een waarschuwing.

Daarnaast is Magic Earth ook offline te gebruiken. Zo download je heel makkelijk de kaarten van een bepaald land. Updates zijn ook gratis te downloaden. Daarnaast is de app ook te gebruiken in Apple CarPlay. Sterker nog, het werkt zelfs op de Apple Watch.

De app is de eerste maand gratis en daarna betaal je 0,99 euro per jaar. Dit zegt de ontwikkelaar nodig te hebben om het navigatiesysteem te onderhouden. Het heeft dus minder functies dan TomTom Go, maar is dan wel weer een stuk goedkoper. Ideaal als je gesteld bent op je privacy, maar er niet te veel geld aan wil uitgeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen