Google Maps-functie krijgt broodnodige update (maar…)

Apps Jeroen Kraak 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoewel Google Maps vooral gebruikt wordt om de weg te vinden, heeft het ook een aantal andere functies. Een daarvan is de tijdlijn en die gaat nu op de schop.

Google Maps is veel meer dan alleen een navigatieapp. Niet alleen vind je de snelste route van A naar B, maar het heeft ook eGoogle Maps krijgt ChatGPT-achtige functie die je verborgen parels laat ontdekkenen aantal andere functies. Zo vind je gemakkelijk de beste restaurants en heeft het ook een speciale tijdlijnfunctie.

Die tijdlijnfunctie heeft zowel voor- als nadelen. Google pakt de grootste daarvan aan. Het gebruik van de tijdlijn wordt een stuk veiliger.

De tijdlijn op Google Maps ondergaat een grote verandering

De tijdlijn in Google Maps houdt precies bij op welke plaatsen je bent geweest. Hierdoor zie je een persoonlijke kaart van de plaatsen die je hebt bezocht en krijg je inzicht in hoe je je tijd precies besteedt.

Dat zijn interessante statistieken om te bekijken en daarom is het ook een populaire functie in Google Maps. Tegelijkertijd brengt deze feature ook een groot gevaar met zich mee. Als mensen toegang tot die gegevens hebben, kunnen ze precies zien waar je altijd bent. Iets wat je waarschijnlijk niet wilt.

Google Maps
Google Maps op een smartphone (Afbeelding: Pixabay)

Google neemt hiervoor nu maatregelen en maakt de tijdlijn een stuk veiliger. Nu wordt de data nog op publieke servers opgeslagen en dat is een risico. Hackers kunnen die servers hacken, waardoor ze erachter kunnen komen waar je uithangt. Dat gaat dus veranderen.

In plaats van op de server worden je gegevens opgeslagen op je smartphone. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen hackers. Dat betekent dat kwaadwillenden eerst je telefoon moeten kraken voordat ze kunnen zien wat je doet.

Zo behoud je je gegevens

Dit is natuurlijk een fijne stap voor Google Maps-gebruikers, want je gegevens zijn beter beschermd. Het betekent wel dat je actie moet ondernemen als je al je gegevens wilt behouden.

Omdat gegevens voortaan op een andere plaats worden opgeslagen, zul je zelf je oude gegevens uit de tijdlijn moeten overzetten als je ze wilt behouden. Doe je dat niet, dan wordt mogelijk alles op 1 december 2024 verwijderd. Google probeert wel de laatste 90 dagen voor de deadline te bewaren, maar alles wat erna komt wordt verwijderd.

Gelukkig kun je zelf dus ruim op tijd actie ondernemen. Google zal je hierover een e-mail versturen. Als eerste is het dan belangrijk om de nieuwste versie van Google Maps op je smartphone te installeren. Daar zul je meteen de aangekondigde verandering zien staan. Tik daarop en volg de stappen. Je kunt dan precies selecteren welke informatie je wilt behouden en hoe lang je dat wilt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen