Waarom Google wellicht afstand moet nemen van Chrome
Als het aan het Amerikaanse ministerie van Justitie ligt moet Google Chrome verkopen. Wat is er precies aan de hand?
Google is een van de grootste techbedrijven ter wereld en actief op veel verschillende vlakken. Het heeft eigen smartphones, Chromecasts, YouTube en een flink aantal softwarediensten, waaronder Chrome. Binnenkort moet het mogelijk van die laatste afscheid nemen.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, Chrome verkoopt. Het vindt dat het bedrijf te machtig is.
De Verenigde Staten wil dat Google Chrome verkoopt
Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is Google te machtig en misbruikt het die positie. Zo zou Chrome de eigen zoekmachine voortrekken. Daarnaast stuurt de browser gegevens door naar het bedrijf zelf, die deze vervolgens gebruikt om andere diensten te verbeteren.
Het ministerie stelt dat Google hiermee een monopoliepositie heeft, wat concurrentie en innovatie belemmert. Het wil daarom dat de rechter het bedrijf verplicht om Chrome te verkopen. Op die manier zouden andere spelers meer kansen krijgen, en kunnen kunstmatige intelligentie en zoekmachines zich beter ontwikkelen.
Wat het bedrijf moet doen volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie
Volgens Bloomberg worden nog meer maatregelen overwogen. Zo zou Android losgekoppeld moeten worden van Search en Google Play, hoewel het bedrijf deze onderdelen niet hoeft te verkopen.
Daarnaast moet het meer informatie delen met adverteerders en hen de keuze geven waar advertenties worden weergegeven.
Ook moet het bedrijf maatregelen nemen tegen AI. Websites zouden de mogelijkheid moeten krijgen om niet opgenomen te worden in Gemini, het AI-model van Google. Bovendien mag het bedrijf volgens de voorstellen geen exclusieve contracten meer afsluiten.
Gevolgen voor Google
Dit is niet de eerste keer dat Google betrokken is bij een concurrentiezaak. Begin augustus oordeelde een Amerikaanse rechtbank al dat het bedrijf een illegaal monopolie had.
Het bedrijf is het echter niet eens met het ministerie van Justitie. Het bedrijf noemt de plannen “een radicale agenda die verder gaat dan de juridische kwesties in deze zaak”.
Voor Google zou het een flinke aderlating zijn als het Chrome moet verkopen. De browser is een belangrijke motor van het bedrijf, omdat deze zorgt voor een optimale samenwerking tussen verschillende producten.
Daarnaast speelt Chrome een grote rol in het advertentie-ecosysteem. Via de browser krijgt Google een beter beeld van gebruikers, waardoor het gerichtere advertenties kan tonen.