Hoe bij Google zonnepanelen en windmolens tot het verleden behoren
Google laat zonnepanelen en windmolens nu al links liggen voor energie. Het kiest voor een andere groene manier om datacenters van elektriciteit te voorzien.
Hoewel Google behalve een paar gadgets zoals Pixel-telefoons en Chromecasts amper wat produceert, verbruikt het bedrijf toch enorm veel energie. Dat heeft vooral te maken met energieslurpende datacenters, zodat wij bijvoorbeeld onze berichten kunnen versturen via Gmail of video’s kunnen kijken op YouTube. Voor de energie daarvoor kiest het bedrijf echter niet voor zonnepanelen of windmolens.
Google laat zonnepanelen en windmolens links liggen
Hoewel veel mensen in zonnepanelen en windmolens de toekomst zien, is er ook een nadeel. Niemand heeft zin in een windmolen in de achtertuin vanwege het geluid en de slagschaduw en anderen vinden zonnepanelen weer behoorlijk lelijk. Hoe moeten bedrijven dan aan de groene energie? Google heeft voor een andere oplossing gekozen.
Google bouwt samen met startup Fervo een geothermische energiecentrale in de Amerikaanse staat Nevada. Het is een relatief klein project, want in totaal zorgt deze centrale voor 3,5 megawatt. Dat is dus hooguit genoeg voor 2.625 huishoudens. In dit geval gaat Google er twee datacenters van stroom mee voorzien.
En Google moet wel, want het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2030 klimaatneutraal te zijn. En dat is een behoorlijke opgave, aangezien zes jaar niet veel tijd is om alle datacenters en productiefaciliteiten hernieuwbare energie te laten gebruiken.
Hoewel zonnepanelen en windmolens ook voor groene energie zorgen, ziet Google in geothermische energie flink wat toekomst. Dit is overigens niet geothermische energie zoals we die al kennen. Daarbij haalt men hete vloeistoffen uit natuurlijke reservoirs om zo de stoomturbines te laten draaien.
Geothermische energie heeft flinke voordelen
Het grote voordeel aan geothermische energie is dat het niet afhankelijk is van externe omstandigheden. Zo moet bij zonne-energie de zon schijnen en moet het bij windenergie waaien. Het opwekken van geothermische industrie kan gewoon altijd blijven doorgaan.
Die van Google en Fervo werkt heel anders. Hierbij zijn geen hete vloeistoffen aanwezig. In plaats daarvan gebruikt het hete rotsen in de grond waar via gemaakte putten water doorheen wordt gepompt. Vervolgens komt deze er weer heet uit, waardoor de stoom de turbines aan kan slingeren. Het is een gesloten systeem dus het water stroomt na gebruik weer terug de rotsen in voor een nieuwe cyclus. Zo kan een energiecentrale in droog gebied zelfs door blijven draaien.
Om zo energie te produceren hebben Fervo en Google gekeken naar de olie- en gasindustrie. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van glasvezelkabels om zo informatie te verzamelen over warmtestroming, temperaturen en prestaties, zodat daarop de energiewinning kan worden aangepast.
Hoe je met Google Flights simpelweg de beste vliegdeals scoort