Linguee en deze andere apps zijn een ideaal alternatief voor Google Translate

Apps Sam Dille 11 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Google Translate is de tolk die je altijd in je broekzak hebt zitten. Maar vergeet niet dat er ook veel handige alternatieven zijn.

Als je in een vreemd land de weg wilt vragen, is Google Translate waarschijnlijk de eerste app die in je gedachten opkomt. De app werkt heel eenvoudig, levert meestal redelijke vertalingen, en laat je snel verder reizen. Toch kan het geen kwaad om ook andere opties te checken, zoals Linguee.

Google Translate krijgt vaak kritiek omdat de app onnauwkeurig is, vooral bij complexe zinnen en minder bekende talen. Daarnaast mist het vaak de juiste context of belangrijke details. Gelukkig zijn er alternatieven die net zo goed of zelfs beter werken.

5 goede alternatieven voor Google Translate (waaronder Linguee)

Wij hebben de beste alternatieven voor je op een rij gezet. Zo kun je op een makkelijke en fijne manier allerlei soorten teksten vertalen. Hier komen ze.

Reverso Translate: vertalingen met een duidelijke context

De Reverso Translate app is een handig hulpmiddel voor vertalingen én het leren van talen. In tegenstelling tot Google Translate vertaalt Reverso niet alleen losse woorden, maar laat het ook zien hoe ze in echte situaties worden gebruikt. Bij elke vertaling krijg je voorbeeldzinnen, zodat je de juiste context beter begrijpt.

Daarnaast kun je werkwoorden vervoegen in lastige talen zoals Frans of Spaans, wat erg handig is. Je kunt eerdere vertalingen opslaan en de app zelfs offline gebruiken. Hoewel de vertalingen soms nog wat foutjes bevatten, wordt de app dankzij updates steeds nauwkeuriger en beter.

Linguee en deze andere apps zijn een ideaal alternatief voor Google Translate
Met de juiste context (Afbeelding: Reverso Context)

DeepL: de jonge concurrent van Google Translate

DeepL Translate kwam in 2022 uit en is nu al een van de beste vertaalapps voor iOS en Android. De app ondersteunt 29 talen, waaronder Chinees, Frans, Spaans, Duits en Japans. De gebruikersinterface ziet er goed uit en werkt lekker soepel.

Je kunt tekst typen of de microfoon gebruiken om iets in te spreken, en de app vertaalt wat hij ziet of hoort. Er zit zelfs een camerafunctie op om menu’s of straatborden te vertalen als dat nodig is. Het is een sterke concurrent van Google Translate. Het enige nadeel is dat DeepL niet echt veel talen ondersteunt.

Dit zijn de beste vertaal-apps voor iOS en Android
(Afbeelding: DeepL)

Microsoft Translate staat onterecht in de schaduw van Google

Google Translate krijgt vaak de spotlight, maar Microsoft Translate is zeker het overwegen waard. Hoewel het met meer dan 60 ondersteunde talen wat minder biedt dan Google, steekt het alsnog boven veel andere vertaal-apps uit. En een groot pluspunt: alle talen zijn offline beschikbaar.

Een unieke functie is de mogelijkheid om tweerichtingsgesprekken te vertalen, zelfs met maximaal 100 deelnemers tegelijk. De app biedt daarnaast taalgidsen, ondersteuning voor Android Wear, en alternatieve vertalingen voor extra nauwkeurigheid. Het werkt verrassend soepel en effectief. Dus als Google Translate even niet doet wat je wilt, is Microsoft Translate een uitstekende vervanger.

Dit zijn de beste vertaal-apps voor iOS en Android
(Afbeelding: Microsoft)

Linguee: ideaal voor studenten en vakmensen

Net als Reverso combineert Linguee woordenboeken met een database vol vertaalde voorbeeldzinnen uit betrouwbare bronnen. Op die manier laat de app zien hoe woorden in verschillende contexten worden gebruikt. Een functie die bij Google Translate nog altijd ontbreekt.

De app biedt ondersteuning voor veel talen en is vooral handig voor het vertalen van specifieke vaktaal en uitdrukkingen. Het fijnste is dat Linguee offline werkt, waardoor je zelfs zonder internet toegang hebt tot woordenboeken en voorbeeldzinnen.

Naver Papago: Google Translate uit Zuid-Korea

Naver Papago is een vertaal-app van Naver, de bekende Zuid-Koreaanse zoekmachine, en doet sterk denken aan Google Translate. De app ondersteunt vertalingen in 13 talen en kan tekst, afbeeldingen en spraak in realtime vertalen. Wat fijn is, is dat je zowel op iOS als Android volledig offline kunt werken, en de app herkent zelfs handgeschreven tekst en complete websites.

Hoewel het qua talenaanbod niet zo uitgebreid is als Google Translate, is de gebruiksvriendelijke interface een groot pluspunt en werken de functies soepel. Eén kanttekening: sommige gebruikers melden dat de websitevertaling wat hapert. Toch is Papago een prima keuze voor wie op zoek is naar een eenvoudige en betrouwbare vertaal-app.

Google Gemini gaat voortaan Nederlands tegen je praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen