Google maakt je Android-telefoon met verborgen functies heel stuk veiliger
Veilig blijven op je Android-smartphone is goed te doen, zolang je je toestel goed onderhoudt. Google helpt je een handje met een fijne, verborgen functie.
Malware is net als onkruid: als je het niet goed bestrijdt, blijft het terugkomen. Deze onbetrouwbare apps kunnen flink huishouden in je Android-smartphone van Google. Ze kunnen je bespioneren, je gegevens stelen, en zelfs je geld afhandig maken.
Google Play Protect is hier het antwoord op. Hiermee kun je makkelijk kwaadaardige Android-apps opsporen en uitschakelen. De verborgen functie is simpel in gebruik en al binnen een paar seconden te gebruiken. Wij leggen je uiteraard uit hoe je dat doet.
Bescherm jouw Android met Google Play Protect
Om Google Play Protect in te schakelen, ga je eerst naar de Play Store. Dat is natuurlijk de plek waar je normaal gesproken apps downloadt of controleert op updates. Hier tik je op je profielfoto rechtsboven, waar je de optie Play Protect vindt. Druk vervolgens op het tandwielpictogram rechtsboven en schakel Apps scannen met Play Protect in.
Nu de functie is ingeschakeld, scant Google Play Protect alle apps die je via de Play Store van Google hebt gedownload. Apps die je via een andere webstore hebt geïnstalleerd tellen dus niet mee. Gelukkig is daar een andere oplossing voor.
Je kunt deze apps namelijk naar Google Play Protect toe sturen, zodat Google de apps toch kan meenemen voor detectie. De optie is heel makkelijk te vinden, want hij staat direct onder Apps scannen met Play Protect. Zet de schakelaar Detectie van schadelijke apps verbeteren dus ook even aan.
Wil je een scan uitvoeren, dan gaat dat heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is te navigeren naar Play Protect en op Scannen te drukken. De controle duurt slechts enkele seconden en als Google een schadelijke app ontdekt, hoor je dat meteen.
Zo verwijder je een onbetrouwbare app
Een schadelijke app wil je vast zo snel mogelijk van je Android-smartphone af gooien. Dat kun je op twee verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om de app op het startscherm te zoeken en ingedrukt te houden. Daarna klik je op Verwijderen.
Maar je kunt het ook direct in de Google Play Store uitvoeren. Hiervoor klik je weer op het profielpictogram rechtsboven en dit keer druk je op Apps en apparaat beheren. Selecteer vervolgens Beheren. Hier vind je een lijst met alle apps die op jouw toestel staan. Kies de app of apps die je niet meer nodig hebt en druk op het prullenbakje rechtsboven.
Hopelijk heeft de app nog geen schade aangericht en kun je jouw Android-smartphone nog veilig gebruiken. Dan heb je er nu helemaal geen last meer van.
Google Maps heeft de perfecte functies voor je zomervakantie