Google waarschuwt: zo voorkom je een slechte batterijduur op je Android-toestel

Smartphones Sam Dille 29 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Heb je het idee dat de batterij van je Android-smartphone snel leegloopt? Volgens Google doe je dan mogelijk iets verkeerd.

De levensduur van de batterij hangt van veel factoren af, zoals de fysieke grootte van de batterij, de eisen van je apparaat en de omgevingstemperatuur. Een van de grootste invloeden is echter hoe je jouw Android-smartphone gebruikt. Google is daar zelfs van op de hoogte.

Sterker nog: de welbekende zoekmachine heeft hierover een speciale memo uitgestuurd naar gebruikers. In deze memo geeft Google advies over hoe je jouw toestel het beste kunt behandelen. Zo hoef je minder vaak naar de oplader te grijpen.

Volgens Google zijn deze vier dingen funest voor je batterijduur

Het advies van Google kwam neer op vier speerpunten. We nemen ze allemaal even kort met je door.

#1 Meerdere apps tegelijk gebruiken

Je weet vast al lang dat een Android-smartphone meer energie verbruikt als een app open staat. Het is dan ook niet gek dat je batterij sneller leegloopt als er meerdere apps actief zijn.

Dit valt vooral op bij apps die veel van je telefoon vragen, zoals games, streamingdiensten of navigatie-apps. Daarom raadt Google je aan om ongebruikte apps te sluiten of hun achtergrondactiviteit te beperken om de batterijduur te verlengen.

Apps voor Android
Installeren maar! (Afbeelding: Brett Jordan/Pexels)

#2 De helderheid van je Android-smartphone staat te hoog

Bij fel licht, of juist als het pikkedonker is, zetten we al snel het scherm heel hoog. Het is misschien fijn dat je alles goed kunt zien, maar het is funest voor de batterij van je Android-smartphone. Naast een kortere batterijduur kan een te hoge helderheid ook vermoeiend zijn voor je ogen, vooral op donkere plekken.

Google adviseert je om de helderheid automatisch te laten aanpassen aan het omgevingslicht. Dankzij deze instelling kan je apparaat energie besparen als je binnen bent of wanneer het donkerder is.

De helderheid van je smartphone staat volgens Google al snel te hoog.
Vergeet niet de helderheid lager te zetten (Afbeelding: Unsplash)

#3 Je smartphone is te heet

Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je apparaat niet oververhit raakt. Dit is echt belangrijk, want oververhitting kan allerlei problemen veroorzaken voor de prestaties en de levensduur van je apparaat.

Als je smartphone te heet wordt, kunnen de onderdelen trager gaan werken, wat betekent dat apps langer nodig hebben om te laden. Bovendien kan oververhitting je batterij sneller leeg laten lopen en zelfs permanente schade aan de binnenkant van je apparaat veroorzaken.

Om oververhitting te voorkomen, kun je volgens Google een aantal maatregelen treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je Android-smartphone in een koele, goed geventileerde omgeving gebruikt. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht en beperk zware taken op je toestel. Hierdoor kan je apparaat beter koelen en blijft het optimaal presteren.

Zon in de zomer
Bloedheet! (Afbeelding: Unsplash/Herbert Goetsch)

#4 Een adapter gebruiken die niet van Google is

Als laatste raadt Google aan om zo min mogelijk adapters van andere merken te gebruiken. Het is niet per se super gevaarlijk, maar kan wel problemen met je batterij veroorzaken.

Een niet-originele adapter kan soms niet dezelfde kwaliteit en veiligheidsnormen hebben als de originele adapter. Dit kan leiden tot schommelingen in de stroomvoorziening, wat niet alleen voor oververhitting kan zorgen, maar ook schade kan toebrengen aan de batterij en interne onderdelen van je apparaat.

We snappen dat het misschien verleidelijk is om een goedkopere adapter te gebruiken. Toch is het meestal veiliger en beter voor de gezondheid van je apparaat om de originele adapter te gebruiken.

Must-have update voor Android: Google fixt 7 problemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen