Gratis ebooks downloaden: 10 legale bronnen
Hoewel de online wereld erg dynamisch is en website teksten voornamelijk worden geschreven om snel doorheen te kunnen vliegen, is het om de zoveel tijd toch ook lekker om even tot rust te komen met een goed boek. Deze hoeft niet eens fysiek te zijn, want tegenwoordig hebben we een legio aan ebooks. Doorgaans moet je hier echter ook gewoon voor betalen net als voor “echt boek”, wat ervoor heeft gezorgd dat ook hier een illegaal wereldje omheen is ontstaan en je bijvoorbeeld alles ook via torrents kunt binnenhalen. Gelukkig zijn er ook nog plekken waar je gratis en vooral legaal ebooks kunt scoren. Op deze tien sites kun je bijvoorbeeld gerust zonder te betalen ebooks downloaden, zonder dat je iets verkeerds doet.
Project Gutenberg
Bij Project Gutenberg vind je een collectie van meer dan 57.000 ebooks, die je gratis kunt downloaden. Duizenden vrijwilligers hebben hun tijd geschonken om boeken te digitaliseren, zodat anderen hiervan kunnen genieten en kunnen leren. Je vindt er ‘s wereld grootste literaire werken met een focus op de oudere boeken, waarvan de rechten alweer zijn verlopen. Je hoeft je niet te registreren en kunt boeken downloaden als ePub of Kindle bestand, HTML document, gewone tekst.
Bookboon
Als je meer op zoek bent naar een educatief boek, zit je bij Bookboon goed. Dankzij hun sponsoren kunnen ze gratis tekstboeken aanbieden. Ook hebben ze business ebooks, maar daarvoor heb je wel een premium account nodig. Je kunt wel een periode gratis premium proberen. Je vind er van alles van talen, programmeren, en economie tot marketing en rechten.
Google eBookstore
Ook bij Google kun je terecht voor gratis ebooks. Uiteraard vind je in de eBookstore ook betaalde boeken, maar er is ook een gedeelte waar alles lekker gratis is. Ze hebben onder andere bestsellers, klassiekers en boeken over bijvoorbeeld de Griekse mythologie en Leonardo Da Vinci. Ook kun je er recensies lezen van andere gebruikers, zodat je een idee krijgt van waar je aan begint.
Feedbooks
Ook bij Feedbooks vind je zowel betaalde als gratis ebooks. Om bij de gratis boeken te komen, ga je naar het Public Domain gedeelte en kun je ook weer van alles downloaden. Je kunt hierbij gaan voor verschillende categorieën, die zijn onderverdeeld in fictie en non-fictie. Als je geen zin hebt om alles door te spitten, kun je ook gaan voor de populairste boeken of bijvoorbeeld de nieuwe releases.
Free eBooks
Bij Free eBooks kun je allerlei nieuwe boeken ontdekken van opkomende auteurs. Onafhankelijke schrijvers bieden zowel fictie als non-fictie boeken aan, zodat je misschien bij iets uitkomt dat je anders nooit zou hebben gevonden. Daarnaast vind je er ook gewoon klassiekers en kun je ook verschillende audioboeken beluisteren.
Internet Archive
Internet Archive is weer geweldig als je boeken zoekt, die niet meer gepubliceerd worden. Je vind er ebooks, maar ook films, software en muziek. Ze hebben miljoenen titels om uit te kiezen, dus daar ben je voorlopig wel even zoet mee. Ook hebben ze een blog waar je om de zoveel tijd weer nieuwtjes kunt lezen over nieuwe projecten.
ManyBooks
Zoals de naam al aangeeft vind je bij ManyBooks veel boeken. Geen miljoenen, maar wel meer dan 33.000 gratis ebooks. Gelukkig kun je deze per categorie bekijken en kun je gaan voor onder andere horror, mystery & thriller en ook kookboeken. Elke dag wordt er ook een auteur van de dag gekozen, waar je meer over te weten krijgt.
PDF Books World
Zoals je al raadt, kun je bij PDF Books World gratis ebooks vinden in PDF formaat. Het zijn allemaal boeken uit het publieke domein, waarvan de auteursrechten zijn vervallen. Zelf zijn ze ervan overtuigd dat ze letterlijk over elk onderwerp en voor lezers van alle leeftijden wel iets te bieden hebben.
Open Library
Open Library is zoals de naam al aangeeft een open bibliotheek waar je vrij en blij allerlei boeken kunt bekijken. Er zijn meer dan een miljoen opties om uit te kiezen en de collectie blijft groeien. Je vindt er klassiekers, maar bijvoorbeeld ook gewoon boeken van Stephen King. En omdat het een open bibliotheek is, mag je ook zelf dingen toevoegen en correcties doorvoeren net als bij Wikipedia.
LibriVox
Bij LibriVox scoor je ook gratis boeken, maar hier kun je terecht als je geen zin hebt om zelf te lezen. Eigenlijk zijn het dus geen ebooks, maar audiobooks. Je hebt verschillende tabs, waar je kunt sorteren op auteur, titel, genre/onderwerp of taal. Bedenk wel dat de bestanden iets groter zijn dan bij ebooks. Overigens kun je ook zelf helpen met het inspreken van audiobooks als je dat leuk lijkt. Je krijgt er wel niet voor betaald.
Je ebooks kun je natuurlijk op je computer lezen, maar een tablet is daarvoor net wat lekkerder. En dat hoeft ook helemaal niet al te duur te zijn. Onlangs heeft Microsoft nog een goedkope 10 inch Surface Go tablet onthuld.