Waarom je zo ver mogelijk uit de buurt moet blijven van gratis VPN’s

Apps Sam Dille 6 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een VPN is de ideale optie om je online veiligheid en privacy te waarborgen. Tegenwoordig heb je naast betaalde opties ook veel gratis opties. Het is toch echt een beter idee om wat centen uit te geven aan een VPN.

Een goede VPN leidt je internetverkeer via een beveiligde server, die je IP-adres verbergt. Zo blijft je internetverkeer versleuteld en zijn je persoonlijke gegevens beschermd tegen nieuwsgierige blikken.

Er zijn talloze VPN-opties die klaar zijn om te downloaden. Zowel betaald als gratis. Maar over die laatste moet je goed nadenken. Er zitten namelijk heel wat nadelen aan het gebruiken van gratis VPN’s.

6 redenen waarom je beslist geen gratis VPN moet gebruiken

In onderstaand lijstje bespreken we de valkuilen waarmee je te maken krijgt bij het gebruik van een gratis VPN. Overweeg je een gratis optie, zorg er dan voor dat je goed onderzoek doet naar de dienst, voordat je akkoord gaat.

#1 Een gratis VPN heeft beperkte functies

Na het downloaden van een gratis VPN krijg je meestal een basisset met de belangrijkste functies. Maar de kans is best groot dat je aan deze opties niet genoeg hebt. Gratis versies missen vaak geavanceerde functies, zoals split tunneling.

Ook kun je met gratis versies vaak niet geografische beperkingen omzeilen als je bijvoorbeeld wilt streamen vanuit een ander land. Een gratis versie kan dus je online ervaring beperken en biedt waarschijnlijk niet de volledige bescherming die je zoekt.

#2 Zwakke versleuteling

Een van de belangrijkste redenen om een VPN te gebruiken, is om je gegevens extra te beveiligen. Veel gratis opties maken echter gebruik van zwakke of verouderde beveiligingsmethoden, waardoor je kwetsbaar kunt zijn voor hackers of gegevensdiefstal.

De populaire Android-apps die je direct moet verwijderen
Een hacker. (Afbeelding: Nahel Abdul Hadi)

#3 Datalimieten

Zoals eerder genoemd, wil je bij een VPN het liefst zo min mogelijk beperkingen hebben. Maar met een gratis VPN is dit knap lastig. Veel van deze diensten leggen datalimieten op. Hierdoor wordt de hoeveelheid gegevens die je via de service kunt overdragen beperkt.

Na het bereiken van je datalimiet, moet je een lange tijd wachten voordat je de dienst weer kunt gebruiken. In de meeste gevallen begint de datacyclus één keer per maand opnieuw. Als je een fanatieke gebruiker bent, bijvoorbeeld door video’s van hoge kwaliteit te downloaden of games te streamen, kun je hier vrijwel niets mee.

#4 Een gratis VPN is enorm traag

Een gratis VPN wordt doorgaans veel meer gebruikt dan een betaalde optie. Daarom kun je ervan uitgaan dat servers overvol raken. Dat leidt uiteindelijk tot trage verbindingen en een lange laadtijd. Het heeft ongetwijfeld een grote impact op je browse-, streaming- of game-ervaring.

#5 Advertenties en pop-ups

Wanneer bedrijven geen inkomsten krijgen door abonnementskosten, moeten ze toch echt andere manieren vinden om geld te verdienen. Gratis VPN’s doen dit onder andere door advertenties. En niet zo’n beetje ook. Als je pech hebt, kun je tijdens het gebruik van de service gebombardeerd worden met opdringerige advertenties en pop-ups.

Spam door advertenties
Helemaal volgespamt (Afbeelding: Pexels)

#6 Wat gebeurt er met je gegevens?

Naast advertenties genereren veel gratis VPN’s inkomsten door persoonlijke gegevens te verzamelen en aan derden te verkopen. Dat is eigenlijk best gek, omdat het doel van een VPN juist is om je privacy te beschermen.

Het kan zelfs nog erger. Sommige meer onbekende VPN’s kunnen malware in hun software hebben verborgen. Dat vormt een groot risico voor je device en persoonlijke gegevens. Als je een mogelijk schadelijke VPN downloadt, maak je jezelf vatbaar voor hacking of gegevensdiefstal.

Mythes rondom de VPN die we keihard de kop in kunnen drukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen