Dit zijn de grootste gevaren op het internet volgens Google

Apps Jeroen Kraak Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Criminelen proberen steeds vaker online toe te slaan. Google heeft onderzoek gedaan en meldt de grootste gevaren.

Criminelen zijn de afgelopen jaren steeds slimmer geworden op het internet. Waar je ze vroeger makkelijk kon herkennen aan slechte spelling of slecht gemaakte nepsites, zijn ze daar nu veel beter in geworden. Hoog tijd voor Google om ons allemaal te waarschuwen.

Google brengt vanaf nu regelmatig een update uit over de nieuwste oplichtings- en hackmethodes, zodat gebruikers zich nog beter kunnen beschermen.

Google waarschuwt voor de volgende scams

In de eerste update waarschuwt Google voor vijf verschillende manieren waarop internetcriminelen kunnen toeslaan.

Deepfakes

Als eerste waarschuwt Google voor deepfakes. Criminelen manipuleren beelden van bekende mensen, waardoor het lijkt alsof zij echt een tekst uitspreken die ze in werkelijkheid nooit gezegd hebben. Hiermee proberen criminelen je te leiden naar frauduleuze websites om je geld afhandig te maken.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo organiseren ze nepprijsvragen, waarbij jij je gegevens moet achterlaten. Deze gegevens kunnen zij vervolgens gebruiken. Soms proberen ze je ook te verleiden tot investeringen, zoals in crypto.

Google waarschuwt voor nagemaakte apps en websites

Oplichters kopiëren websites en apps, zodat het voor jou lijkt alsof je op de echte site bent. Het doel is dat je daarop probeert in te loggen en je gegevens achterlaat. Deze kunnen zij vervolgens gebruiken om toegang te krijgen tot de echte website. Daarnaast kunnen ze via een nep-app malware op je apparaat installeren om zo je gegevens te stelen.

Cloaking

Deze techniek lijkt op het gebruik van nagemaakte websites of apps, maar werkt net iets anders. Oplichters misleiden Google door andere informatie te laten zien dan wat gebruikers zien. De landingspagina’s lijken op reguliere websites, maar wekken de indruk dat je veiligheid in gevaar is. Je wordt aangespoord om actie te ondernemen, zoals het invullen van persoonlijke gegevens. Het doel blijft hetzelfde: jouw informatie bemachtigen.

Exploitatie van grote evenementen

Bij grote evenementen, zoals een concert of sportwedstrijd, proberen oplichters hun slag te slaan. Ze gebruiken AI om bestaande fraudetechnieken te verbeteren en haken in op deze gebeurtenissen. Denk hierbij aan de verkoop van valse kaartjes of nepservices.

Je doet er dus goed aan om alert te blijven wanneer je op het internet bent. Want niets hoeft te zijn zoals het lijkt, zelfs niet in de resultaten van Google.

Google gaat je in Gmail beter beschermen tegen spam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen