De gruwelijke details waarop de horror The Nun is gebaseerd

Films & Series Jeroen Kraak 5 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

The Nun I en II zijn horrors die je liever niet alleen kijkt in de nacht. Maar wist je dat de films over de doodsenge non gebaseerd zijn op een aantal bijzondere details?

The Nun I wist met een Rotten Tomatoes-score van 25 procent niet echt hoge ogen te gooien. The Nun II deed het met 52 procent iets beter, maar nog steeds niet top. Beide films zijn onderdeel van The Conjuring Universe en zijn voor een deel gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Maar op welke waargebeurde verhalen zijn de films gebaseerd? Wat is de verbinding tussen feit, fictie en horror?

Hoe echt is The Nun?

Het mag duidelijk zijn dat The Nun niet volledig waargebeurd is. Sommige bovennatuurlijke elementen zijn simpelweg niet mogelijk. Desondanks zitten er figuren, locaties en verhalen in de film verweven die een basis in de realiteit hebben.

Laten we beginnen met Valak, de vijand in de verschillende films uit The Conjuring Universe. Deze demoon neemt vele vormen aan, maar in The Nun-films zien we Valak als een non met een bleke huid en gele ogen. Deze demon is niet volledig verzonnen door de makers.

Valak heeft een achtergrond in de demonologie en komt in veel oude boeken voor. Deze demon wordt niet alleen Valak genoemd, maar ook Volac, Valac, Malak, Falak en Valu. Zo wordt deze demon genoemd in boeken van Johann Weyer en Aleister Crowley. Vaak wordt Valak echter beschreven als een kind met engelenvleugels die op een tweekoppige draak rijdt, en niet als een non zoals in The Nun.

Volgens andere bronnen is Valak de heerser van de hel en leidt hij meer dan 30 legioenen bestaande uit demonen. Natuurlijk is er geen bewijs dat deze demon ooit heeft bestaan, maar het is een goede inspiratiebron voor horrors zoals The Nun.

Het verhaal achter de horror

In de films speelt Vera Farmiga de rol van Lorraine Warren en Patrick Wilson speelt Ed Warren. Het koppel heeft echt bestaan en was paranormaal onderzoeker en auteur. Ed beweerde autodidact en demonoloog te zijn en Lorraine zei helderziend te zijn. Samen richtten ze de New England Society for Psychic Research (NESPR) op, een groep die op zoek ging naar geesten. Hun verhalen zijn gebruikt voor The Conjuring Universe.

Regisseur James Wan vertelde dat Lorraine Warren ooit vertelde dat een entiteit haar volgde. Het leek op een draaikolk met daarin een figuur met een kap. Zo ontstond het idee van de non uit de film.

De angstaanjagende locatie

Maar ook het klooster waar het verhaal zich afspeelt is niet toevallig gekozen voor deze horror. Het Carta-klooster, dat echt bestaat in het Roemeense Transsylvanië, heeft een lange geschiedenis met onverklaarbare gebeurtenissen. Net zoals in de film was dit een thuisbasis voor nonnen, die, net zoals in The Nun, witte kleding droegen in plaats van zwart. De plaats wordt nu gezien als een van de meest enge plaatsen in Roemenië.

En Roemenië heeft ook nog eens een geschiedenis met een speciale ‘exorcismezaak’. In 2007 werd een 23-jarige non gediagnosticeerd met schizofrenie. Geestelijken dachten dat ze bezeten was door de duivel. Ze werd daarop aan een kruis vastgebonden, gekneveld met een handdoek en kreeg geen voedsel of water. Uiteindelijk overleed ze. Het strafproces daarover was wereldwijd nieuws en kan, hoe gruwelijk ook, als inspiratiebron hebben gediend.

The Nun: horror met een vleugje realiteit

Hoewel The Nun-films niet volledig gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, hebben ze wel elementen die terug te leiden zijn naar de realiteit. Van de demon Valak tot het echte Carta-klooster en de beruchte exorcismezaak in Roemenië, de films verweven feit en fictie op een manier die zowel intrigerend als angstaanjagend is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen