Hackers maken pijnlijk duidelijk hoe makkelijk een satelliet te hacken is
Helaas is hacken niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dat houdt niet op bij computers, iCloud-accounts en beveiligingscamera’s. Het kan nog veel erger. Hackers laten nu zelfs zien dat ze in kunnen breken bij een satelliet.
Karl Koscher is een enthousiaste hacker. Iemand die samen met zijn vrienden van Shadytel graag beveiligingen test op computers en andere apparaten. Maar dat ging voor de groep niet ver genoeg. Zij kochten voor $300 aan apparatuur en legale toegang tot een uplink-station. Dat was alles wat ze nodig hadden om een satelliet te hacken. Sorry?
Satelliet hacken? Een piece of cake!
Koscher deed zijn bevindingen op de Def Con-hackersbijeenkomst in Las Vegas en later met Vice. Overigens niet te verwarren met Defqon.1 (BAMBAM). Het lukte de groep hackers om verbinding te maken met de ter ziele gegane Anik F1R-satelliet die ooit de lucht in werd geschoten voor telecommunicatie.
Na 15 jaar werd besloten afscheid te nemen van de satelliet. Waar je een auto naar de sloop brengt, is dat bij een satelliet een stuk lastiger. Zodra hij wordt afgedankt, brengt men hem in een zogenaamde graveyard orbit, vrij vertaald: een kerkhof baan. Hij mag daar z’n laatste piepjes uitbrengen. Het liep echter iets anders en de hackers konden er mee aan de slag.
Het nut voor de hackers
De grote vraag is natuurlijk wat je als groep hackers moet met een satelliet. Het is wel even wat anders dan dat hacken van een computer. De groep koos ervoor om op de satelliet hun eigen content erop te zetten. De hackers streamde de ToorCon-hackconferentie via de satelliet over de hele wereld.
Volgens Koscher reflecteert een satelliet alle signalen die hun kant op worden gestraald. Er is geen authenticatie. Hoewel er in theorie een sterker signaal voor nodig is, claimt hij dat het niet het geval hoeft te zijn. Het is daardoor volgens hem makkelijker om te hacken.